Ingrediente necesare pentru blat:

  • 100 g făină
  • 3 ouă
  • 70 g zahăr
  • 1 praf de sare
  • 1 plic praf de copt ( 5 g )
  • 2 linguri ulei
  • 1 fiolă esență de vanilie

Ingrediente necesare pentru crema de vanilie:

  • 1 L lapte
  • 4 gălbenușuri
  • 200 g amidon sau făină
  • 200 g zahăr
  • 100 g unt
  • 4 plicuri zahăr vanilat

Ingrediente necesare pentru sirop: 200 ml compot de ananas

Ingrediente necesare pentru decor: 350 g smântână lichidă pentru frișcă

Mod de preparare:

Pentru blat, amestecăm făina cu praful de copt într-un bol mare. Într-un alt bol, mixăm albușurile spumă împreună cu un praf de sare, adăugăm treptat zahărul și continuăm să mixăm până obținem o spumă tare. În această spumă adăugăm vanilia, gălbenușurile și amestecăm ușor, cu mișcări de jos în sus, folosind o spatulă.

În compoziția astfel obținută cernem și făina, adăugăm și uleiul și amestecăm foarte bine. Tapetăm o tavă de 20*25 cm cu hârtie de copt și turnăm compoziția în ea. Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius și coacem blatul timp de 25-30 de minute. După ce s-a copt, lăsăm să se răcească.

Pentru cremă, punem amidonul într-o cratiță care nu lipește. Amestecând continuu, turnăm și laptele în cratiță, după care încorporăm pe rând și gălbenușurile, 200 de grame de zahăr și zahărul vanilat.

Punem cratița pe foc mic și, amestecând continuu, fierbem până crema se îngroașă. Ulterior, luăm crema îngroșată de pe foc, lăsăm deoparte timp de 1-2 minute, după care adăugăm și cubulețele de unt la temperatura camerei și mixăm timp de 2-3 minute, până la omogenizare și până untul se topește complet.

Asamblare:

Însiropăm blatul rece din tavă cu compot de ananas și întindem crema de vanilie într-un strat uniform. Peste stratul de cremă întindem și frișca bătută spumă tare, punând deoparte 4-5 linguri pentru decor.

Dăm prăjitura la rece pentru 2-3 ore, după care o decorăm cu frișca rămasă și o putem servi.

Să o savurați cu poftă! Poftă bună!