Ingrediente necesare pentru blat:
- 7 ouă
- 1 cană zahăr
- 2 linguri pudră de cacao
- 5 linguri cu vârf făină
- 1 linguriță praf de copt
- 1 praf de sare
Ingrediente necesare pentru bezeaua de nucă:
- 5 albușuri
- 250 g nucă ( sau migdale, alune, după plac )
- 1 cană zahăr
- 1 lingură cu vârf amidon de porumb
- 1 linguriță praf de copt
- 1 praf de sare
- 1 lingură cu vârf făină
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 5 gălbenușuri
- 500 ml lapte
- 250 g unt
- 1 esență de vanilie
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 2 linguri amidon de porumb
- 1 cană și un sfert zahăr
Ingrediente necesare pentru glazură:
- 1-2 linguri ulei
- 250 g ciocolată neagră
*Pentru a măsura ingredientele, am folosit o cană de 250 ml *
Mod de preparare:
Începem cu blatul și separăm albușurile de gălbenușuri. Într-un bol, mixăm spumă albușurile împreună cu un praf de sare. Adăugând treptat zahărul, mixăm până obținem o bezea tare și lucioasă. În bezeaua astfel obținută încorporăm treptat și gălbenușurile, după care și făina cernută împreună cu pudra de cacao și cu praful de copt, folosind o spatulă. Amestecăm ușor și doar cât să le încorporăm.
Transferăm compoziția astfel obținută într-o tavă de 25*35 cm tapetată cu hârtie de copt. Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius și coacem blatul timp de 35 de minute, aproximativ.
Pentru bezeaua cu nucă, mixăm într-un bol albușurile împreună cu un praf de sare. Mixând continuu, adăugăm treptat și zahărul. Când obținem o bezea tare și lucioasă, încorporăm nuca tocată mărunt, amidonul, praful de copt și făina, folosind o spatulă. Coacem bezeaua în tava în care am copt blatul, timp de 30 de minute, aproximativ.
Pentru cremă, mixăm într-un vas gălbenușurile împreună cu zahărul vanilat. Turnăm și laptele treptat, continuând să mixăm.
La final, încorporăm și amidonul și punem vasul pe foc. Amestecând continuu, fierbem crema până se îngroașă, după care o luăm de pe foc.
Acoperim suprafața cremei cu folie alimentară și o lăsăm să se răcească. După ce se răcește complet, încorporăm și untul și esența de vanilie.
Pentru glazură, topim ciocolata pe baie de aburi, împreună cu 1-2 linguri de ulei.
Asamblare: tăiem blatul în două, pe lungime.
Așezăm primul blat pe un platou și întindem peste el jumătate din cantitatea de cremă.
Așezăm și bezeaua de nucă peste care întindem crema rămasă.
Peste stratul de cremă așezăm al doilea blat peste care întindem uniform glazura de ciocolată.
Dăm prăjitura la frigider pentru câteva ore înainte de a o porționa și servi.
Să o savurați cu poftă! Poftă bună!