Ingrediente necesare pentru blat:
- 300 g făină
- 200 g zahăr
- 5 gălbenușuri
- 100 ml ulei
- 150 ml lapte
- 1 lingură esență de vanilie
- 1 praf de sare
- 10 g praf de copt
Ingrediente necesare pentru bezea:
- 5 albușuri
- 150 g zahăr
- 1 praf de sare
- 2 plicuri zahăr vanilat
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 1,3 kg mere
- 5 linguri zahăr
- jumătate linguriță scorțișoară
Mod de preparare:
Începem cu umplutura: spălăm, curățăm apoi dăm merele pe răzătoarea mare.
Le punem într-o cratiță împreună cu zahărul și călim merele până se evaporă zeama lăsată.
La final, adăugăm scorțișoara, amestecăm bine și lăsăm să se răcească.
Setăm cuptorul la 180 de grade Celsius și tapetăm o tavă de 25*25 cm cu hârtie de copt.
Blat: într-un bol, mixăm gălbenușurile cu zahărul, până se albesc și cresc în volum. Turnăm apoi și uleiul în fir subțire, mixând continuu. Adăugăm și esența apoi setăm mixerul la viteză mică și încorporăm treptat și făina amestecată cu praful de copt, alternând cu laptele.
Vom obține o compoziție un pic mai groasă ca cea de chec.
Transferăm compoziția în tava pregătită și coacem blatul timp de 15-20 de minute, până blatul este ferm la atingere.
Bezea: într-un bol, mixăm albușurile împreună cu sarea până obținem o spumă. Adăugăm apoi și zahărul vanilat, zahărul, în 2-3 reprize, mixând până se dizolvă complet. Vom obține o bezea tare și lucioasă.
Scoatem tava din cuptor, punem umplutura peste blat, din loc în loc, apoi nivelăm.
Peste umplutura de mere întindem uniform bezeaua.
Dăm tava înapoi la cuptor pentru încă minute aproximativ sau până bezeaua se rumenește un pic deasupra.
Lăsăm apoi prăjitura să se răcească în tavă, după care o scoatem din ea cu tot cu hârtia de opt.
Să o savurați cu poftă! Poftă bună!