Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas – Pogăcele cu ceapă roșie și usturoi – Pogăcele de casă gustoase și savuroase

Ingrediente necesare:

  • 600 g făină
  • 30 g drojdie proaspătă sau 9 g drojdie uscată
  • 16 g sare
  • 6 g zahăr
  • 180 g untură
  • 1 ou și 1 gălbenuș
  • 110 g smântână
  • 100-120 ml apă
  • 130 g ceapă roșie
  • 1 cățel usturoi (mai mare)
  • 1 ou pentru uns

Mod de preparare:

Prăjim cubulețele de ceapă într-un pic de untură (luăm din cantitatea totală necesară). Când ceapa capătă o culoare frumoasă, adăugăm untura rămasă și bucățelele de usturoi. Amestecăm și prăjim totul împreună pentru încă 2-3 minute.

Dizolvăm drojdia în apa caldă, împreună cu zahărul. Lăsăm deoparte până drojdia se activează. Cernem făina într-un bol. Adăugăm ceapa cu tot cu untura și amestecăm cu mâna până obținem un aluat nisipos. Adăugăm și celelalte ingrediente necesare (toate la temperatura camerei) cu tot cu drojdia dizolvată și frământăm un aluat omogen.

Acoperim aluatul cu un prosop curat de bucătărie și îl lăsăm la loc cald, la dospit, timp de 30 de minute. După dospire, transferăm aluatul pe suprafața de lucru presărată cu un pic de făină și îl întindem. Crestăm și decupăm pogăcelele cu o formă rotundă sau cu un pahar. Adunăm aluatul rămas și repetăm: frământăm, întindem, crestăm și decupăm.

Transferăm pogăcelele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și le ungem cu ou bătut. Le lăsăm la dospit timp de 50-70 minute, depinde de temperatura camerei. Setăm cuptorul la 250 de grade.

După dospire, le ungem din nou cu ou bătut și le dăm la cuptorul preîncălzit. Reducem imediat temperatura la 225 grade și coacem pogăcelele timp de 12-18 minute, în funcție de mărimea lor.

Savurați cu poftă! Poftă bună!