Cozonac italian pufos și aromat – Panettone de casă – Se prepară din 570g făină, 200g zahăr, 80g unt și…

Ingrediente necesare:

  • 100 ml lapte cald
  • 200 g zahăr
  • 25 g drojdie proaspătă sau 8 g drojdie uscată
  • 3 gălbenușuri
  • 200 g smântână grasă
  • 80 g unt
  • 570 g făină
  • Sare și esență de vanilie
  • Coajă rasă de portocală, nuci, stafide, fructe confiate după gust

Mod de preparare:

Amestecăm drojdia cu 1 lingură de zahăr, 3 linguri de făină și un pic de lapte cald. Acoperim vasul și lăsăm deoparte timp de 10-15 minute, până se umflă.

Într-un bol, amestecăm gălbenușurile cu zahărul tos, cel vanilat și cu sarea. Mixăm timp de 4 minute până obținem o spumă albicioasă. Adăugăm și smântâna, coaja de portocală și amestecăm.

Adăugăm drojdia și frământăm cu mixerul. Adăugăm și făina cernută și frământăm un aluat gros și lipicios. Vom obține un aluat semi lichid pe care îl acoperim cu folie și îl lăsăm deoparte, la loc cald, timp de 1 oră.

După o oră, înfăinăm ușor suprafața de lucru, transferăm alatul pe ea și începem să frământăm. Încorporăm și untul topit, frământând până la omogenizare.

Acoperim din nou aluatul și lăsăm la dospit timp de 1 oră. Amestecăm umplutura în aluat.

Așezăm aluatul în forme și lăsăm la loc cald pentru încă o oră.

Coacem timp de 40 de minute, la cuptorul preîncălzit la 180 de grade.

Decorăm cu glazură sau cu zahăr pudră.

Notă: în primele 20 de minute, ușa cuptorului nu se deschise. Dacă suprafața se rumenește prea tare prea devreme, se acoperă cu folie după 25 de minute.

Savurați cu poftă! Poftă bună!