Pâine de casă cu miros și gust intens de unt – Rețetă rapidă, musai de încercat – Pâine sârbească
Timp de preparare: 25-30 minute
Nr. de porții: 1
Ingrediente
- 350 gr faină
- 250 ml lapte călduț
- 10 gr drojdie uscată sau 20 gr drojdie proaspată
- 1 lingură de zahăr
- 1 linguriță de sare
- 100 gr unt topit
- 1 gălbenuș +1 lingură lapte pentru uns
- Susan sau mac pentru decor
Preparare
Drojdia se dizolvă în laptele călduț și cu zahărul. Amestecăm puțin și lăsăm deoparte 10 minute. Făina se cerne într-un vas, adăugăm sarea și amestecul de lapte și drojdie. Frământăm un aluat elastic. Se lasă la dospit pentru 30 minute sau până își dublează volumul.
Aluatul se pune pe masa de lucru cu puțin ulei și îl împărțim în bucăți de 50-55 grame.
Aceste bucăți se fac biluțe pe care le lăsam 10 minute pe masa de lucru. Pe urmă, le întindem într-o formă rotundă cu diametru de 5-7 cm.
Fiecare lipie se ia și se unge cu unt pe ambele părți. Se ia o tavă cu diametru de 28 cm, se tapetează cu hârtie de copt doar pe fund sau cu spray special pentru tăvi. Se așează una peste alta. Le suprapunem exact ca în poză. Se lasă la dospit 30 minute.
Se unge cu gălbenus de ou amestecat cu lapte și se presară mac sau susan. Se dă la cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 25-30.
Un miros plăcut în bucătărie.
Sigur va veți încântă pe cei din familie cu acestă pâine. Se rupe felie cu felie. Vă doresc poftă bună.
Rețeta aparține d-nei. Daniela Maria Todea și a fost preluată cu acord expres