Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas – Pâine de casă (cu maia) făcută la cuptor, în vas yena – Se prepară din 450g făină, 270g apă, 130g maia și 12 g sare

Ingrediente necesare:

  • 450 g făină
  • 270 g apă
  • 130 g maia
  • 12 g sare

Mod de preparare:

Cernem făina într-un bol. Adăugăm apa, amestecăm și lăsăm deoparte timp de 1 oră. Ulterior, adăugăm maiaua, frământăm un pic după care adăugăm sarea și frământăm alatul până la omogenizare. Transferăm aluatul într-un bol uns cu ulei, acoperim cu un prosop curat de bucătărie și lăsăm la dospit, la loc cald, pentru 45 de minute.

Scoatem aluatul din bol și îl împăturim de câteva ori după care îl lăsăm în bol pentru încă 45 de minute. Repetăm procedura de încă două ori. Ulterior, după ultimele 45 de minute, punem aluatul într-un vas, acoperim cu capac și dăm la frigider peste noapte.

A doua zi, transferăm aluatul pe suprafața de lucru presărată cu un pic de făină. Formăm pâinea, presărăm un pic de făină deasupra și crestăm.

Setăm cuptorul la 240 de grade și punem o tavă cu apă pe raftul de jos. Dacă coace pâinea într-un vas yena, atunci punem și vasul gol în cuptor imediat după ce se setăm temperatura, deci în cuptorul rece.

Ungem vasul cald cu unt și îl tapetăm cu făină. Punem pâinea în vas, acoperim cu capac și coacem timp de 35 de minute. După 35 de minute, reducem temperatura la 200 de grade și mai coacem pâinea timp de 10 minute. După 10 minute, mai coacem pâinea fără capac pentru încă 5-10 minute.

Savurați cu poftă! Poftă bună!