Găluște gătite pe aburi – Se prepară din 1 kg făină, 42g drojdie, 1 ou, 550 ml lapte și…
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 1 ou
- 100 ml ulei
- 500-550 ml lapte
- 3 linguri zahăr
- 1 linguriță sare
- 1 kg făină
- 42 g drojdie proaspătă
Alte ingrediente necesare:
- Gem pentru umplutură
- Unt topit
- Ulei
- Zahăr, pudră de cacao, mac măcinat, nucă măcinată
Mod de preparare:
Amestecăm 100 ml de lapte cald cu 1 lingură de zahăr și cu drojdia. Lăsăm deoparte, la loc cald, timp de 10-15 minute.
Punem restul ingredientelor într-un bol, adăugăm și amestecul de drojdie și frământăm un aluat omogen. Acoperim cu un prosop curat și lăsăm aluatul la dospit, la loc cald.
După dospire, pudrăm suprafața de lucru cu făină și întindem aluatul la 45*45 cm. Tăiem în 36 pătrățele.
Punem umplutură pe fiecare bucată și formăm găluștele. Lăsăm găluștele la dospit timp de 30 de minute, după care le gătim pe aburi. Le transferăm pe farfurii, le stropim cu unt topit și presărăm pe ele, după plac, pudră de cacao sau mac sau nucă.
Cum gătim găluștele pe aburi?
Fierbem apă într-o cratiță. Ungem cu ulei o cratiță mai mică în care punem găluștele ( cam 4-7 ), lăsând spațiu între ele, să nu se atingă. Le ungem cu ulei și le gătim timp de 18-20 de minute.
Savurați cu poftă! Poftă bună!