Dovlecei gustoși și crocanți la borcan, fără sterilizare – Dovlecei marinați pentru iarnă
Ingrediente necesare:
- 1.5 kg dovlecei
- 1 L apă
- 100 ml oțet 9%
- 100 g zahăr
- 1 și jumătate linguri cu vârf sare
- Câte 1 linguriță condiment pentru castraveți marinați/ borcan
- Jumătate linguriță boabe de piper negru
- 3 foi dafin
- Câte 2 căței de usturoi / borcan
Mod de preparare:
Spălăm dovleceii și îi tăiem în rondele groase de 1 cm. Sterilizăm borcanele la temperatura de 150-160 grade, timp de 15 minute și, separat, fierbem și capacele.
Turnăm apa într-o cratiță. Adăugăm și sarea și zahărul, amestecăm bine până se topesc după care adăugăm și foile de dafin, piperul și aducem marinada până la punctul de fierbere.
Turnăm oțetul și continuăm să fierbem marinada pentru încă un minut. După 1 minut, adăugăm dovleceii în cratiță, amestecăm și punem capacul.
Din momentul în care adăugăm dovleceii în marinadă, mai ținem cratița pe foc pentru încă 6-7 minute, amestecând din când în când.
La baza fiecărui borcan punem câte 1 linguriță de condiment pentru castraveți marinați, câte 2 căței de usturoi tăiați în jumătăți, după care le umplem cu dovlecei pe care îi punem cât mai compact.
Punem marinada înapoi pe foc, o aducem până la punctul de fierbere după care umplem borcanele cu ea. Închidem ermetic borcanele, le întoarcem cu susul în jos, le acoperim cu o pătură călduroasă și le lăsăm să se răcească lent, până a doua zi.
Se pot păstra chiar și la temperatura camerei.
Savurați cu poftă! Poftă bună!