kiloRețete
miercuri, octombrie 4, 2023
kiloRețete
No Result
View All Result

Cozonac pufos (cu nuci, migdale și stafide) – Un deliciu pentru Sărbători (și nu numai)

Cozonac pufos (cu nuci, migdale și stafide) – Un deliciu pentru Sărbători (și nu numai)

Cozonac pufos, cu nuci, migdale și stafide – un deliciu aspectuos

O variantă de cozonac cu un aspect deosebit și cu textură pufoasă și aromată.

Ingrediente necesare:

  • 340 g făină
  • 12 g drojdie proaspătă
  • 100 ml lapte
  • 100 g zahăr
  • Un praf de sare
  • 50 g unt, la temperatura camerei
  • 30 g ulei rafinat de floarea soarelui
  • 1 ou
  • 1 gălbenuș de ou
  • 80 g stafide
  • 1 linguriță zahăr vanilat
  • 20 g migdale + zahăr, deasupra
  • 1 ou, pentru uns
  • Tavă rotundă de 22cm

Rețeta în imagini (vezi mai jos instrucțiunile)

Mod de preparare:

Într-un bol micuț, punem laptele cald, zahărul și drojdia și 1,5 linguri de făină, amestecăm cu telul și lăsăm deoparte timp de 20 de minute.

Separat, punem un ou și un gălbenuș într-un bol, punem zahărul rămas, un praf de sare și zahărul vanilat. Punem și drojdia cu lapte și amestecăm bine cu un tel.

Într-un bol adânc, punem făina, lăsând o adâncitură în mijloc unde turnăm compoziția anterioară.

Amestecăm mai întâi cu lingura, adăugăm untul moale și frământăm cu mâinile.

După ce încorporăm bine untul, turnăm și uleiul, treptat, frământăm până aluatul absoarbe de tot uleiul și devine omogen. Batem aluatul de pereții bolului, ridicându-l ușor – în acest fel vom obține un aluat aerat, elastic și omogen. Modelăm apoi aluatul într-o bilă.

Transferăm bila într-un bol adânc uns cu ulei, acoperim cu folie și lăsăm la dospit 2 ore. Opărim stafidele cu apă clocotită timp de 15 minute, le spălăm bine și le întindem apoi pe un prosop de hârtie.

După cele 2 ore, scoatem aluatul din bol și mai frământăm un pic. Îl împărțim în 2 părți: 1/3 și 2/3.

Împărțim apoi fiecare în alte 3 bucăți, de data asta egale.

Modelăm biluțe, le acoperim cu folie și lăsăm deoparte 10 minute. Întindem fiecare bucată mai mare în formă ovală mai lungă. Presărăm stafidele, rulăm și lipim cusătura și capetele. Punem deoparte.

Procedăm la fel și cu celelalte două bile mai mari de aluat, după care rulăm pe suprafața de lucru, fiecare până la lungimea maximă.

Împletim cele 3 rulouri lungi. Aranjăm în tavă, de-a lungul pereților. Procedăm la fel și cu bilele mai mici de aluat, așezăm împletitura în centrul tăvii.

Acoperim tava cu folie și lăsăm deoparte timp de o oră jumătate.

Între timp, opărim migdalele în apă fierbinte timp de 10 minute, apoi spălăm și decojim. Punem pe un prosop de hârtie, le tăiem în bucățele.

După ce cozonacul va crește, îl ungem cu un ou bătut, presărăm cu zahăr și cu bucățelele de migdale.

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius și coacem cozonacul 35-40 de minute, depinde de cuptor.

Verificăm dacă este gata cu o scobitoare.

Scoatem tava din cuptor, lăsăm cozonacul să se răcească în tavă câteva minute apoi îl separăm de pereții tăvii cu un cuțit ascuțit și îl scoatem din tavă pe un grătar, lăsându-l să se răcească complet.

Poftă bună!

RECOMANDĂRI / SUGESTII

Pastă de ardei iuți și usturoi – Rețetă de Adjika – Sos picant și aromat, merită încercat – Rețetă pentru iarnă, fără fierbere
Fără categorie

Pastă de ardei iuți și usturoi – Rețetă de Adjika – Sos picant și aromat, merită încercat – Rețetă pentru iarnă, fără fierbere

Sos de roșii, ardei, mere și morcovi – Adjică moldovenească – Rețetă pentru iarnă
Fără categorie

Sos de roșii, ardei, mere și morcovi – Adjică moldovenească – Rețetă pentru iarnă

Concentrat de legume pentru iarnă – Vegeta de casă, fără chimicale
Fără categorie

Concentrat de legume pentru iarnă – Vegeta de casă, fără chimicale

Mazăre conservată pentru iarnă – Mazăre la congelator sau la borcan
Fără categorie

Mazăre conservată pentru iarnă – Mazăre la congelator sau la borcan

Varză murată pentru iarnă – Varză murată la borcan, în suc propriu
Fără categorie

Varză murată pentru iarnă – Varză murată la borcan, în suc propriu

Verdeață pentru iarnă – Iată cum se usucă verdețurile și cum se păstrează pentru iarnă
Fără categorie

Verdeață pentru iarnă – Iată cum se usucă verdețurile și cum se păstrează pentru iarnă

Next Post
Rețetă ușoară și rapidă – Chec delicios cu mere și bezea

Rețetă ușoară și rapidă - Chec delicios cu mere și bezea

Discussion about this post

RECOMANDĂRI /SUGESTII

Gogoșele din copilărie – Aveți nevoie de o cană de lapte condensat, 2 ouă, făină, zahăr, sare și bicarbonat
Fără categorie

Gogoșele din copilărie – Aveți nevoie de o cană de lapte condensat, 2 ouă, făină, zahăr, sare și bicarbonat

Tort Cremeș – Rețetă rapidă, aromată și delicioasă – Doamne, Doamne, ce bunătate!
Fără categorie

Tort Cremeș – Rețetă rapidă, aromată și delicioasă – Doamne, Doamne, ce bunătate!

Rețetă simplă și rapidă – Aluat gustos pentru colțunași
Fără categorie

Rețetă simplă și rapidă – Aluat gustos pentru colțunași

Prăjitură dietetică, fără făină și fără zahăr – Se prepară din 100g fulgi de ovăz, 100g nucă, 100g miere, 200g fulgi de cocos și…
Fără categorie

Prăjitură dietetică, fără făină și fără zahăr – Se prepară din 100g fulgi de ovăz, 100g nucă, 100g miere, 200g fulgi de cocos și…

Vinete la cuptor în vas yena – Vinete umplute cu piept de pui, cașcaval și ouă – Încercați rețeta, o să vă placă mult
Fără categorie

Vinete la cuptor în vas yena – Vinete umplute cu piept de pui, cașcaval și ouă – Încercați rețeta, o să vă placă mult

Rețeta perfectă pentru orice gospodină – Aluatul perfect, gata în câteva minute
Rețete

Rețeta perfectă pentru orice gospodină – Aluatul perfect, gata în câteva minute

  • Politica de confidențialitate
  • Change privacy settings
  • Privacy settings history
  • Revoke consents

Copyright 2022 kiloRețete © Toate drepturile rezervate

No Result
View All Result
  • Aperitive
  • Dulciuri și prăjituri
  • Feluri principale

Copyright 2022 kiloRețete © Toate drepturile rezervate