Ingrediente necesare pentru 1 borcan de 1,7 L:
- 2-3 felii lămâie
- 1 kg piersici (cântărite fără sâmburi)
- 100 g zahăr
- 700 ml apă
Mod de preparare:
- Spălăm piersicile, le lăsăm la scurs după care le tăiem în două și scoatem sâmburii. Cântărim acum 1 kg de piersici sănătoase, fără părți moi sau lovite.
- Pentru sirop, punem apa, zahărul și feliile de lămâie într-o cratiță. Din momentul în care siropul dă în clocot, îl fierbem timp de 5 minute. Amestecăm ca să se dizolve zahărul.
- Lăsăm siropul să se răcorească timp de 10 minute, timp în care punem piersicile în borcanul curățat și sterilizat.
- Punem borcanul pe o tavă metalică și îl umplem cu siropul cald. Îl închidem cu un capac curat, sterilizat.
- Punem un prosop de bucătărie pe fundul unei oale înalte și așezăm borcanul deasupra, turnăm și apă cât să ajungă până aproape de capacul borcanului. Punem pe foc și, din momentul în care apa dă în clocot, sterilizăm borcanul timp de 30 de minute.
- După sterilizare, oprim focul și lăsăm borcanul să se răcească lent, în apa în care a fiert.
- După câteva ore, scoatem borcanul din apă, îl ștergem și îl depozităm în cămară.
Savurați cu poftă! Poftă bună!