Ingrediente necesare – compoziție:
260 g făină
60 g cacao pudră
1,25 g bicarbonat de sodiu (1 și 1/4 linguriță)
0,5 g sare (1/2 linguriță)
1 lingură de cafea instant
185 ml lapte fierbinte
125 ml ulei
200 g zahăr brun
1 linguriță esență de vanilie
200 g smântână fermentată (sour cream)
1 ou (55 g)
200 g ciocolată (amestec de ciocolată neagră și cu lapte), tăiată bucăți
Mod de preparare:
Într-un bol se amestecă făina, bicarbonatul de sodiu și sarea. Într-un alt bol, se amestecă cacaoa cu cafeaua și laptele fierbinte până la omogenizare. Se adaugă oul, uleiul, smântâna fermentată și esența de vanilie și se amestecă bine. Se încorporează ingredientele uscate, apoi se adaugă bucățile de ciocolată și se amestecă ușor.
Se toarnă compoziția în forme de brioșe și se coc la 170°C (cuptor jos) până când o scobitoare introdusă în centru iese curată. Timpul estimativ de coacere este de 18–22 minute.
Ingrediente necesare – ganache:
100 g frișcă lichidă (încălzită)
200 g ciocolată neagră
Mod de preparare – ganache:
Se toarnă frișca fierbinte peste ciocolata mărunțită. Se lasă 1 minut, apoi se amestecă până la omogenizare.
Asamblare:
După răcire, brioșele se scobesc ușor în centru, se umplu cu dulceață de zmeură, apoi se decorează cu ganache de ciocolată.