Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas – Aluat de casă “Din Țara Minunilor” – Aluat tip foietaj, cu drojdie – Perfect pentru melcișori, croissante și multe multe altele…

Ingrediente necesare pentru aluat:

 • 800 g făină
 • 50 g unt
 • Jumătate linguriță sare
 • 80 g zahăr
 • 40 g drojdie
 • 2 gălbenușuri
 • 400 ml lapte cald, aproximativ

Ingrediente necesare pentru aluatul cu unt:

 • 500 g unt
 • 80 g făină

Mod de preparare:

Pentru aluatul cu unt, cernem făina într-un bol. Adăugăm bucățelele de unt și mixăm. Transferăm compoziția omogenă pe suprafața de lucru presărată cu făină și formăm un blat pătrat, gros de 1,5-2 cm. Învelim în folie alimentară și dăm la frigider cât timp pregătim aluatul.

Pentru aluat, dizolvăm drojdia într-un pic de lapte cald, împreună cu 1 linguriță de zahăr și de făină. Lăsăm să se activeze. Cernem făina într-un bol. Adăugăm și celelalte ingrediente necesare, împreună cu drojdia activată și frământăm un aluat omogen.

Transferăm aluatul pe suprafața de lucru presărată cu făină, formăm o bilă și facem 2 tăieturi pe suprafața lui, după cum se vede în imagine. Acoperim aluatul cu un prosop curat și lăsăm la dospit timp de 20-30 de minute.

Ulterior, scoatem aluatul cu unt din frigider și l punem pe masă.

Întindem aluatul de pe suprafața de lucru, cu mâna. Lăsăm mijlocul mai gros și punem în mijloc aluatul cu unt. Tragem aluatul la mijloc, din cele 4 părți, peste aluatul cu unt. Întindem cu sucitorul, în formă dreptunghiulară după care împăturim: partea din dreapta spre mijloc, partea din stânga peste partea din dreapta. Punem aluatul pe un tocător presărat cu făină, acoperim bine cu folie și dăm la frigider pentru 15-20 de minute.

Ulterior, repetăm procedura: întindem, împăturim: marginile spre mijloc după care împăturim în două. Punem aluatul pe un tocător presărat cu făină, acoperim bine cu folie și dăm la frigider pentru 15-20 de minute.

După 15-20 de minute, întindem din noi și împăturim: partea din dreapta spre mijloc, partea din stânga peste partea din dreapta.

Aluatul obținut este pentru două porții de melcișori, de exemplu (care încap în câte o tavă de aragaz).

2 rețete delicioase cu acest aluat…

 1. Melcișori de casă cu scorțișoară – Melcișori fragezi și aromați, cu adevărat delicați – Melcișori din aluat foietaj cu drojdie [click aici]
 2. Croissante de casă Nutella – Croissante fragede, delicate și aromate (din aluat foietaj cu drojdie) [click aici]