Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas – Aluat de casă “Din Țara Minunilor” – Aluat tip foietaj, cu drojdie – Perfect pentru melcișori, croissante și multe multe altele…
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 800 g făină
- 50 g unt
- Jumătate linguriță sare
- 80 g zahăr
- 40 g drojdie
- 2 gălbenușuri
- 400 ml lapte cald, aproximativ
Ingrediente necesare pentru aluatul cu unt:
- 500 g unt
- 80 g făină
Mod de preparare:
Pentru aluatul cu unt, cernem făina într-un bol. Adăugăm bucățelele de unt și mixăm. Transferăm compoziția omogenă pe suprafața de lucru presărată cu făină și formăm un blat pătrat, gros de 1,5-2 cm. Învelim în folie alimentară și dăm la frigider cât timp pregătim aluatul.
Pentru aluat, dizolvăm drojdia într-un pic de lapte cald, împreună cu 1 linguriță de zahăr și de făină. Lăsăm să se activeze. Cernem făina într-un bol. Adăugăm și celelalte ingrediente necesare, împreună cu drojdia activată și frământăm un aluat omogen.
Transferăm aluatul pe suprafața de lucru presărată cu făină, formăm o bilă și facem 2 tăieturi pe suprafața lui, după cum se vede în imagine. Acoperim aluatul cu un prosop curat și lăsăm la dospit timp de 20-30 de minute.
Ulterior, scoatem aluatul cu unt din frigider și l punem pe masă.
Întindem aluatul de pe suprafața de lucru, cu mâna. Lăsăm mijlocul mai gros și punem în mijloc aluatul cu unt. Tragem aluatul la mijloc, din cele 4 părți, peste aluatul cu unt. Întindem cu sucitorul, în formă dreptunghiulară după care împăturim: partea din dreapta spre mijloc, partea din stânga peste partea din dreapta. Punem aluatul pe un tocător presărat cu făină, acoperim bine cu folie și dăm la frigider pentru 15-20 de minute.
Ulterior, repetăm procedura: întindem, împăturim: marginile spre mijloc după care împăturim în două. Punem aluatul pe un tocător presărat cu făină, acoperim bine cu folie și dăm la frigider pentru 15-20 de minute.
După 15-20 de minute, întindem din noi și împăturim: partea din dreapta spre mijloc, partea din stânga peste partea din dreapta.
Aluatul obținut este pentru două porții de melcișori, de exemplu (care încap în câte o tavă de aragaz).