Daca ai inceput sa-ti pregatesti borcanele pentru iarna, incearca si aceasta reteta. Vei obtine o salata delicioasa de vinete, ardei si rosii – numai buna pentru iarna…

Ingrediente:

  • 2 kg vinete, 1 kg rosii
  • 2 lingurite sare, 1 kg ardei gras
  • 500 gr ceapa, 2 capatani de usturoi
  • 100 gr patrunjel si coriandru
  • Ulei de floarea soarelui (pentru prajit)

Mod de preparare:

Spalam vinetele, apoi le decojim, intr-un mod putin neobisnuit. Vom avea un rand decojit si unul cu coaja. Exact ca in imaginea de mai jos.

Taiem vinetele in inele de 5-7 mm grosime. Presaram sare peste ele.

Eliminam samburii ardeilor. Clatim ardeii si ii taiem in 4-6 fasii lungi. Este recomandat sa folosim 2 tipuri de ardei: rosu si verde. Ardeii verzi sunt foarte suculenti, iar ardeii rosii sunt dulci si vor da salatei cu un gust deosebit.

Decojim usturoiul si il zdrobim printr-o presa. Indepartam coaja rosiilor, apoi eliminam semintele. Taiem rosiile in cuburi mari. Decojim ceapa si o taiem inele. Taiem apoi inelele de ceapa in jumatate.

Punem rosiile intr-o cratita si le fierbem timp de 20 de minute. Uscam vinetele cu un prosop de hartie si le prajim intr-o tigaie cu ulei de floarea soarelui, maximum 2 minute.

Pentru a economosi putin timp, pteum sa prajim si ceapa in paralel. Apoi prajim ardeiul, pana capata o culoare aurie.

Adaugam 2 lingurite de sare in cratita cu rosii si amestecam bine. Sosul este gata.

Intr-un borcan de 500 ml trebuie sa punem 2 linguri de sos de rosii, apoi patrunjel tocat, coriandru, usturoi, inele de vinete, ceapa si ardei. Putem adauga si putina sare. In aceeasi ordine, punem ingredientele si pe partea laterala a borcanului. Procedam in acelasi mod pana umplem toate borcanele.

Acoperim borcanele cu capace si le punem intr-o cratita, pe fundul careia am pus o carpa. Turnam apa calda pana la gura borcanelor. Dupa ce apa incepe sa fiarba, mai lasam oala pe foc inca jumatate de ora.

Scoatem borcanele din oala si le punem pe un prosop de bucatarie cu gura in jos. Le acoperim cu o patura si le lasam sa se raceasca.

Abia dupa ce s-au racit complet, le depozitam in pivnita sau in camara.

Pofta buna si spor la gatit!