Gospodinele pun in fiecare an legume la borcan pentru iarna. Pregatesc din timp borcanele si incep sa prepare tot felul de salate, muraturi, etc. Am dorit sa vin in ajutorul lor si am decis sa dezvlui reteta de castraveti in otet pe care o folosesc de ani de zile.
Ingrediente necesare:
- 3.3 kg castraveti, 2 litri apa
- 600 ml otet, 150 gr zahar
- 80 gr sare grunjoasa, 1 morcov
- Ceapa, cuisoare, 1 ardei iute uscat
- Boabe de ienibahar, frunze da dafin
Mod de preparare:
Spalam bine castravetii si-i lasam cateva minute intr-un vas cu apa rece.
Turnam intr-o oala 2 litri de apa, 150 gr zahar si 80 gr sare. Lasam amestecul sa fiarba, apoi adaugam otetul. Gatim totul aproximativ 3 minute, apoi dam oala deoparte. Lasam saramura sa se raceasca.
Taiem morcovul rondele. Decojim si taiem ceapa. In fiecare borcan adaugam cateva felii de morcov, si de ceapa, 5 boabe de ienibahar, 2 cuisoare, o bucatica de ardei iute si o frunza de dafin. Adaugam apoi castravetii in borcane. Turnam lichidul fiert deasupra si acoperim borcanele cu capace.
Punem borcanele cu castraveti intr-o oala si turnam apa cat sa acopere 3/4 din inaltimea lor. Le fierbem la temperatura de 80 grade timp de 20 de minute. Oprim apoi focul si scoatem borcanele din oala.
Punem borcanele cu capul in jos pe un prosop de bucatarie. Le acoperim cu o patura sau o carpa groasa si le lasam sa se raceasca.
Dupa ce s-au racit, le depozitam intr-un loc intunecat si rece (pivnita sau beci). Deschidem borcanele iarna si ne bucuram de gustul castravetilor la otet.
Pofta buna si spor la gatit!
Discussion about this post