Bunica mea obisnuia sa puna in fiecare an castraveti la murat. Avea o reteta speciala pe care o respecta cu strictete in fiecare an. Pentru ca imi placeau la nebunie castravetii gustosi si crocanti pregatiti de ea, i-am “furat” reteta.

Ingrediente pentru aproximativ 13 borcane de 700 ml:

  • 6 kg castraveti
  • 40 gr sare grunjoasa, 20 cuisoare
  • 160 boabe de piper negru
  • 8 foi de dafin
  • 3 litri apa, 1l otet

Mod de preparare:

Inmaoie castravetii in apa rece pentru aproximativ 10 minute, apoi spala-i bine cu o perie moale si clateste-i.

Pune la fiert, intr-o oala, apa, otetul, sarea, boabele de piper negru, frunzele de dafin si cuisoarele. Dupa ce fierb, ia vasul de pe foc si lasa saramura sa se raceasca.

Pune castravetii pe verticala in borcanele spalate si curatate anterior. Deasupra, daca iti mai ramane loc, pune castravetii pe orizontala. Toarna saramura pregatita anterior in borcanele cu castraveti si infileteaza bine capacele.

Sterilizeaza apoi borcanele. Pune pe fundul unei oale cateva carpe de bucatarie. Pune apoi borcanele in oala si toarna apa cat sa acopere 3/4 din inaltimea borcanelor.

Dupa ce apa incepe sa fiarba, mai lasa oala pe foc aproximativ 7 minute. Scoate apoi borcanele din oala si pune-le pe un prosop de bucatarie. Acopera-le cu o carpa groasa si lasa-le sa se raceasca.

Abia dupa ce s-au racit complet, pot fi depozitate intr-un loc intunecos si rece (pivnita sau camara). Castravetii murati pregatiti dupa aceasta reteta sunt crocanti si deliciosi. Incearca-i si tu!

Daca esti multumita de rezultat, impartaseste reteta cu prietenii tai.

Pofta buna si spor la gatit!