Ingrediente necesare pentru blat:
- 550 g făină
- 100 g smântână grasă, fermentată cu minim 20% grăsime
- 2 ouă
- 200 g unt rece cu minim 80% grăsime
- 100 g zahăr pudră
- 1 plic zahăr vanilat
- 1 praf de sare
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 1 kg iaurt de casă sau iaurt grecesc cremos cu 12% grăsime
- 5 ouă
- 240 g zahăr
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 60 g amidon
- 1 linguriță esență de vanilie
- 1 praf de sare
- 4 linguri griș
- 800 g fructe proaspete sau congelate
Mod de preparare:
Pentru blat, cernem făina într-un bol, adăugăm și cubulețele de unt rece și amestecăm cu degetele până obținem o compoziție nisipoasă. Adăugăm zahărul, ouăle bătute, un praf de sare, zahărul vanilat, coaja de lămâie, smântâna și frământăm un aluat omogen. Modelăm aluatul într-o bilă și împărțim în 2 părți inegale: o parte mai mare și o parte mai mică.
Împachetăm partea mai mică de aluat în folie alimentară și dăm la congelator până pregătim umplutura. Luăm bucata mai mare de aluat și întindem într-o foaie dreptunghiulară, pe suprafața de lucru presărată cu făină. Tapetăm o tavă de 30*22 cm cu hârtie de copt și așezăm cu grijă foaia în ea. Decupăm marginile, acoperim tava cu folie alimentară și dăm la rece până pregătim umplutura.
Pentru cremă, separăm ouăle și mixăm albușurile spumă tare împreună cu un praf de sare. Adăugăm treptat și 120 de grame de zahăr, mixând continuu până obținem o spumă densă care nu va cădea dacă întoarcem bolul. Într-un alt bol, mixăm gălbenușurile împreună cu 120 de grame de zahăr și cu vanilia, până obținem o spumă. Adăugăm și amidonul și mixăm la viteză mică până se încorporează.
Punem și iaurtul, grișul și amestecăm foarte bine. La final, încorporăm și spuma de albușuri, folosind o spatulă. Avem grijă să nu strivim spuma ca să nu pierdem aerul acumulat în ea.
Asamblare:
Scoatem tava din frigider, întindem crema de iaurt peste foaie. Peste cremă presărăm fructele.
Scoatem și bucata mai mică de aluat din congelator și o dăm prin răzătoarea mare direct peste stratul de fructe. Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius și coacem prăjitura timp de 35-40 minute aproximativ, sau până se rumenește frumos la suprafață.
Lăsăm prăjitura să se răcească înainte de a porționa și servi.
Să o savurați cu poftă! Poftă bună!
Sursă rețetă: nmd.mk/ubava-pita-od-malini-jagodi-borovinki-kapini-tsreshi-vishni/