Ingrediente necesare pentru blat:
- 3 linguri făină de grâu
- 12 albușuri
- 12 linguri zahăr
- 100 g nuci măcinate
Ingrediente necesare pentru crema 1:
- 4 linguri făină
- 5 gălbenușuri
- 500 ml lapte
- 125 g margarină
- 5 linguri zahăr
Ingrediente necesare pentru crema 2:
- 7 gălbenușuri
- 7 linguri zahăr
- 125 g margarină
- 150 g ciocolată menaj
- 500 ml smântână lichidă pentru frișcă
Mod de preparare:
Pentru blat, separăm albușurile de gălbenușuri. Mixăm albușurile spumă și, adăugând treptat zahărul, mixăm continuu până obținem o spumă fermă și lucioasă.
La final, cu o spatulă, încorporăm nucile și făina de grâu. Împărțim aluatul astfel obținut în 3 părți egale deoarece vom coace 3 foi de blat.
Tapetăm cu hârtie de copt o tavă rotundă de 26 cm și transferăm o parte din aluat în ea. Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius și coacem primul blat timp de 15 minute aproximativ. Procedăm la fel și coacem încă 2 foi de blat. Lăsăm blaturile să se răcească.
Pentru prima cremă, amestecăm gălbenușurile cu făina și cu zahărul, după care adăugăm și un pic de lapte, amestecând continuu. Punem la fiert restul de lapte, și când începe să clocotească adăugăm compoziția de gălbenușuri, amestecând continuu cu tel până obținem o budincă groasă.
O luăm de pe foc, îi acoperim suprafața cu folie alimentară și o lăsăm deoparte să se răcească.
Pentru a doua cremă, batem gălbenușurile împreună cu zahărul într-un vas mic. Punem vasul pe baie de aburi pentru 10 minute, amestecând continuu.
După 10 minute, adăugăm bucățelele de ciocolată și amestecăm până se topesc și obținem o compoziție omogenă.
Luăm crema de pe foc și o lăsăm să se răcească. După ce ambele crema s-au răcit, spumăm margarina ( 250 grame ), după care o împărțim în două părți egale.
Adăugăm câte o parte din margarină în fiecare cremă rece și amestecăm până la omogenizare.
Separat, batem spumă smântâna și încorporăm câte 2-3 linguri în fiecare cremă.
Asamblare:
Peste primul blat întindem uniform jumătate din prima cremă, peste care întindem un strat de frișcă. Peste frișcă întindem uniform jumătate din crema cu ciocolată pe care o acoperim cu al doilea blat.
Peste al doilea blat întindem prima cremă, un strat de frișcă și, la final, crema de ciocolată. Așezăm și ultimul blat pe care îl decorăm cu frișca rămasă.
Dăm tortul la frigider pentru câteva ore, ca să se combine aromele, după care putem porționa și servi. Să-l savurați cu poftă! Poftă bună!