Prăjitura Bunicii – Prăjitură fragedă și pufoasă cu nucă, cu gem sau cu brânză dulce
Ingrediente necesare:
- 1 kg făină
- 1 ou
- 1 cub drojdie
- 4 linguri zahăr
- 1 linguriță sare
- 500-600 ml lapte
- Unt
- Brânză de vaci
- Gem
- Zahăr vanilat
Mod de preparare:
Cernem într-un bol aproximativ 900g de făină. Adăugăm 3 linguri de zahăr, sarea și oul. Separat, amestecăm 100 ml de lapte cu 1 lingură de zahăr. Adăugăm drojdia și amestecăm până se dizolvă. Lăsăm deoparte timp de 15 minute.
Turnăm și amestecul de drojdie peste făină, laptele rămas și frământăm un aluat omogen. Acoperim bolul și lăsăm aluatul la dospit, la loc cald, pentru minim 1 oră.
Presărăm generos suprafața de lucru cu făină și întindem aluatul. Tăiem aluatul întins în bucăți de 8*8 cm. Umplem cu umplutura preferată și rulăm sau împachetăm umplutura în aluat.
Transferăm buctele umplute într-o tavă unsă cu unt, așezându-le cât mai aproape una de cealaltă. Ungem cu unt topit și coacem la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius până se rumenesc frumos.
Idei pentru umplutură:
- Gem
- Brânză de vaci amestecată cu zahăr tos și / sau zahăr vanilat
- Gem + nucă măcinată
Savurați cu poftă! Poftă bună!