Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas – Mâncărică de fasole cu ceapă – Se prepară din 400g fasole boabe, 4 cepe, 200g bacon și…
Ingrediente necesare:
- 400 g fasole boabe
- 200 g bacon
- 100 g slănină mai grasă
- 4 cepe
- 4-5 căței usturoi
- Sare după gust
- 1 lingură zahăr
- 3-4 frunze de dafin
- Busuioc măcinat
- Piper și boia iute după gust
- 100 g sos tomate
Mod de preparare:
Cu o seară înainte, curățăm fasolea de impurități și de boabe înegrite sau pătate. Spălăm în câteva ape și punem la înmuiat, în apă rece, până a doua zi.
A doua zi, spălăm fasolea în 2-3 ape, după care transferăm fasolea într-o oală cu apă curată și punem oala pe foc. Adăugăm și frunzele de dafin, 2 căței de usturoi și 1 ceapă curățată, întreagă. Adăugăm și un pic de sare și 1-2 praf de busuioc măcinat. Acoperim cu un capac și lăsăm să fiarbă la foc mediu. Timpul de fierbere depinde de fasolea folosită. ( 1-2 ore )
Între timp, tocăm în cubulețe slănina, bacon-ul. Tocăm 2 cepe mărunt, 2 cepe solzișori și tocăm și usturoiul mărunt. Într-o tigaie fierbinte, adăugăm slănina și o prăjim până își lasă grăsimea. Adăugăm acum și bucățelele de bacon, amestecăm și prăjim timp de 1 minut aproximativ. Adăugăm ceapa, usturoiul, amestecăm și prăjim totul împreună la foc mediu timp de 15-20 de minute.
Adăugăm și zahărul și amestecăm bine, caramelizând zahărul timp de 2-3 minute, după care adăugăm și sosul de roșii și amestecăm iar.
Transferăm acum și boabele de fasole ( fierte bine ) peste amestecul de ceapă din tigaie și amestecăm bine. Adăugăm și 3-4 polonice din zeama în care a fiert fasolea, potrivim de piper, busuioc, sare și boia. Amestecăm, punem capacul și fierbem la foc timp 15 minute aproximativ. Oprim focul și lăsăm mâncărica sub capac timp de 10-15 minute, după care putem servi.
Savurați cu poftă! Poftă bună!