Tort polonez Karpatka – Prăjitura ecler de care te vei îndrăgosti iremediabil

Ingrediente pentru aluat:

  • 400 ml apă
  • 200 ml lapte
  • 280 g făină
  • 8 ouă
  • 160 g unt
  • 1 linguriță sare
  • 30 g fulgi migdale

Ingrediente pentru cremă:

  • 1200 ml lapte
  • 300 g zahăr
  • 120 g amidon
  • 4 ouă
  • 5 g vanilie
  • 400 g unt

Mod de preparare:

1. Pentru aluat, punem laptele la fiert. Adăugăm untul, sarea și apa. Amestecăm bine până la omogenizare. Când a început să fiarbă, luam amestecul de pe foc.

2. Turnăm compoziția într-un bol. Treptat, adăugăm făina cernută și amestecăm foarte bine.

3. Adăugăm ouăle și amestecăm foarte bine cu ajutorul unui mixer.

4. Împărțim aluatul pregătit anterior, în 2 părți egale. O parte o așezăm într-o tavă de copt. Pe deasupra, adăugăm migdale și coacem la temperatura de 200 de grade, timp de 30 de minute. Procedăm la fel și cu a 2-a jumătate de blat, doar ca nu folosim migdale. Lăsăm blaturile să se răcească pe un gril.

5. Pentru cremă, punem la fiert 800 ml de lapte.

6. Într-un bol separat, batem ouăle cu ajutorul unui mixer. Adăugăm zahărul, amidonul și laptele rămas. Mixăm bine până la omogenizare.

7. Turnăm jumătate din laptele fiert și amestecăm bine. După ce am obținut o cremă omogenă, adăugăm laptele rămas și punem amestecul la fiert la foc mic. Amestecăm energic până când obținem o cremă densă. La final, luam crema de pe foc și adăugăm untul topit.

8. Pentru a monta tortul, tapetăm blatul ce nu are migdale, cu toată crema pregătită anterior. Pe deasupra, adăugăm blatul cu migdale și punem tortul la frigider pentru 2-3 ore.

Savurați cu drag – Poftă bună!

Încearcă și… Tort polonez Pani Walewska

Tort polonez Pani Walewska – Este prăjitura pe care nu vrei să o împarați cu nimeni – Pentru a pregăti această prăjitură, ai nevoie de următoarele ingrediente:

Ingrediente pentru aluat:

  • 250 g făină
  • 1 linguriță praf de copt
  • 50 g zahăr
  • 100 g unt
  • 3 gălbenușuri

Ingrediente pentru cremă:

  • 1 lingură făină
  • 1 lingură amidon
  • 250 ml lapte
  • 50 g zahăr
  • 1 gălbenuș
  • 100 g unt

Ingrediente pentru decor:

  • 4 linguri zahăr
  • zmeură

Mod de preparare:

1. Într-un bol, cu ajutorul unui mixer, amestecăm făina și untul. Adăugăm 1 linguriță praf de copt, 50 de grame de zahăr, 3 gălbenușuri, restul de făină și frământăm până când obținem un aluat fraged…

2. Întindem aluatul obținut într-o foaie subțire și o așezăm într-o tavă acoperită cu hârtie de copt…

3. Adăugăm zmeura și coacem la temperatura de 180 de grade, aproximativ 40 de minute.

4. Pentru cremă, amestecăm toate ingredientele menționate mai sus (în afară de unt) și punem amestecul pe foc mic. Amestecăm constant până când obținem o cremă densă și omogenă.

5. După ce s-a răcit, adăugăm untul și amestecăm bine bine…

6. Tăiem blatul în două straturi egale. Tapetăm cu crema obținută și formăm tortul. Se ține la frigider câteva ore, apoi se servește alături de cei dragi…

Să îl savurați cu drag – Poftă bună!