Conopida la borcan, pregatita dupa aceasta reteta are un gust mai bun decat carnea. Eu in fiecare an imi pun cateva borcane de conopida pentru iarna, folosind reteta mamei mele. Incearc-o si tu!

Ingrediente:

  • 4 kg conopida, 2 morcovi
  • 4 ardei grasi
  • Frunze de telina, usturoi
  • Boabe de piper negru, ardei iute

Ingrediente pentru saramura:

  • 1.5 linguri sare
  • 2.5 linguri zahar
  • 30 ml otet 9%

Mod de preparare:

Rupe conopida in bucatele mici si clateste-o sub un jet de apa rece. Indeparteaza samburii ardeilor. Clateste ardeii si taie-i in fasii. Taie si morcovii rondele.

Spala foarte bine borcanele in care urmeaza sa pui conopida. De asemenea, si capacele trebuie sa fie foarte curate.

Pune in fiecare borcan, boabe de piper negru, putin ardei iute, cativa catei de usturoi (dupa gust) si cateva frunze de telina. Adauga apoi conopida in borcane.

Pregateste saramura. Toarna apa intr-o cratita. Adauga sarea si zaharul si amesteca bine pentru a se dizolva. Lasa apa sa fiarba.

Toarna in fiecare borcan cate 30 ml de otet. Adauga apoi saramura clocotita. Acopera borcanele cu capace.

Pune pe fundul unei oale un prosop de bucatarie sau o carpa. Adauga borcanele in oala si toarna apa. Dupa ce apa incepe sa fiarba, mai lasa oala pe foc cateva minute. Borcane de 1 litru, trebuie sterilizate 8 minute, borcanele de 2 litri trebuie sterilizate 10 minute, iar borcanele de 3 litri trebuie sterilizate 15 minute.

Scoate borcanele din oala si strange bine capacele. Intoarce borcanele cu fata in jos si acopera-le cu o patura sau un prosop gros. Lasa-le sa se raceasca, apoi depoziteaza-le intr-un loc intuncat si rece, de preferat in pivnita sau in camara.

Poftă mare!