Rețetă simplă și rapidă – Prăjitură la tavă cu umplutură delicioasă de mere
Ingrediente necesare:
- 2,5 kg mere
- 200 g unt
- 3/4 kg făină
- 1,5 cană zahăr
- 4 gălbenușuri
- 1 linguriță scorțișoară
- 1 linguriță praf de copt
- 1 plic zahăr vanilat
- 2 linguri pesmet
- 3 linguri smântână pentru gătit
- 4 albușuri
- Jumătate cană zahăr
- 1 linguriță gelatină
Mod de preparare:
Cernem făina într-un bol mare, adăugăm și praful de copt, zahărul tos și cel vanilat, untul aflat la temperatura cameei, gălbenușurile și smântâna. Frământăm un aluat omogen pe care îl împărțim apoi în două părți egale. Învelim o parte în folie alimentară și dăm la congelator pentru 30 de minute.
Întindem cealaltă parte la mărimea tăvii (noi am folosit o tavă de 28*40 cm). Tapetăm tava cu hârtie de copt și punem aluatul în tavă. Dăm la cuptorul preîncălzit la 170 de grade, timp de 15 minute aproximativ.
Între timp curățăm merele și le dăm pe răzătoare. Le amestecăm cu jumătate de cană de zahăr și scorțișoara. Scurgem excesul de zeamă, adăugăm pesmetul și amestecăm. Călim până toată zeama se evaporă, lăsăm să se răcească după care întindem peste blatul scos din cuptor.
Batem albușurile spumă tare, adăugând treptat și zahărul. După ce zahărul se dizolvă complet, încorporăm și gelatina amestecată cu un pic de apă caldă.
Întindem peste stratul de mere, peste care radem aluatul scos din congelator. Dăm tava înapoi la congelator, la 170 de grade, pentru aproximativ 1 oră sau până prăjitura se rumenește frumos. După ce se răcorește, o putem decora cu zahăr pudră.
Savurați cu poftă! Poftă bună!