Rețetă pas cu pas, în video – Iahnie de fasole de post – Pentru a pregăti această rețetă aveți nevoie de:
Ingrediente necesare pentru sosul de roșii:
- 2 cepe mari
- 30 ml ulei
- 1 ardei kapia mare
- 2 morcovi medii
- 1 roșie mare
- 500 ml suc de roșii (sau 50 g pastă de tomate)
- 2 lingurițe sare
- 1 linguriță boia de ardei
- Jumătate linguriță piper măcinat
Ingrediente necesare pentru iahnie:
- 1 kg fasole uscată (hidratată peste noapte în apă)
- 2 cepe medii
- Un sfert rădăcină țelină
- 3 tije apio (țelină tulpină)
- 4 morcovi medii
- Jumătate linguriță piper boabe
- 1 frunză de dafin
Notă:
- Fasolea se lasă peste noapte la înmuiat iar a doua zi se spală și se pune la fiert în trei ape; când se adaugă ultima apă, se vor adăuga și ingredientele de mai sus.
- Când a fiert fasolea, se scurge de supa rezultată dar supa nu se aruncă: se pune peste sosul de roșii, se completează treptat.
Mod de preparare:
- Punem fasolea într-o oală și o fierbem, schimbând de 3 ori apa.
- Pentru iahnie, tăiem morcovul cubulețe mici. Procedăm la fel și ardeiul roșu și ceapa. Tăiem roșia cubulețe.
- În ultima apă pe care o schimbăm la fasole adăugăm și câteva legume: tulpinile de țelină, bucățile de păstârnac, 4 morcovi, 2 cepe întregi și rădăcina de țelină. Adăugăm și piperul boabe și frunza de dafin.
- Fierbem la foc moderat cel puțin 1 oră, după care scoatem legumele și scurgem fasolea (nu aruncăm supa).
- Pentru sos, punem ulei într-o tigaie, adăugăm ceapa tocată și 2 lingurițe de sare. Amestecăm și lăsăm ceapa să se înmoaie.
- Adăugăm cubulețele de morcov, piper măcinat și lăsăm și morcovul 2-3 minute, să se călească ușor.
- Adăugăm cubulețele de ardei, amestecăm și călim totul împreună încă 3 minute.
- Adăugăm roșia și după 5 minute adăugăm boiaua. Adăugăm sucul de roșii și fierbem totul pe foc mic 5-7 minute după care oprim focul.
- Transferăm sosul peste fasole și adăugăm treptat din supa scursă. Adăugăm și 1 crenguță de cimbru, dafin și fierbem totul împreună. Completăm cu supă. Tot acum putem pune și tarhon.
- Fierbem pe foc mediu 20 de minute, timp în care amestecăm ocazional.
- După 20 de minute scoatem dafinul și cimbrul și adăugăm pătrunjelul verde tocat mărunt.
Savurați cu poftă! Poftă bună!