Rețetă pas cu pas, în video – Zacuscă cu morcovi, fără ceapă – Pentru a pregăti această rețetă, aveți nevoie de:
Ingrediente necesare:
- 10 kg gogoșari proaspeți (care se coc și se curăță)
- 2 kg morcov
- 2 kg mere curățate
- 500 ml ulei
- 500-600 g pastă de tomate
- 250-300 g măsline
- 1 lingură rasă piper boabe
- 5-6 frunze de dafin
- 100-150 g usturoi
- 1,5 linguri sare (aproximativ; după gust)
- 3 linguri pastă de ardei iute (opțional)
Mod de preparare:
- Dăm gogoșarii copți și curățați prin mașina de tocat carne. Dăm morcovul prin răzătoarea mare.
- Punem 250 ml de ulei într-o oală. Adăugăm morcovul și îl sotăm pe foc mediu spre mic timp de 20-25 de minute.
- Amestecăm ocazional ca să nu se prindă.
- Separat, sotăm și merele împreună cu uleiul rămas, timp de 20-30 de minute. Amestecăm ocazional.
- Într-o oală mare asamblăm zacusca: punem gogoșarul, merele, pasta de tomate, piper boabe, frunze de dafin, cățeii de usturoi, măslinele, 3 linguri de pastă de ardei iute, morcovul, sarea și amestecăm.
- Amestecăm și lăsăm zacusca pe foc mic, până uleiul se ridică la suprafață (aproximativ 90 de minute).
- Transferăm zacusca în sticle spălate și sterilizate după care le închidem ermetic cu capace curate.
- Acoperim borcanele cu o pătură și le lăsăm să se răcească treptat și complet, timp de câteva zile.
Savurați cu poftă! Poftă bună!