Rețetă pas cu pas, în video – Tocană de legume cu orez, pentru iarnă – Pentru a prepara această rețetă aveți nevoie de:
Ingrediente necesare:
- 1 kg ardei kapia
- 1 kg ardei gras galben
- 10 gogoșari copți (opțional)
- 1,5 kg morcov
- 2 kg ceapă
- 300 g orez (spălat și lăsat la înmuiat în apă călduță)
- 450 ml suc de roșii
- 500 ml ulei
- 2 linguri pastă de roșii
- Jumătate lingură piper măcinat
- Jumătate lingură piper boabe
- 5-6 frunze de dafin (se pun la fiert cu legumele)
- 2-3 linguri de sare (sau după gust)
- 1-2 linguri de oțet 9%
Mod de preparare:
- Punem orezul într-un bol, îl acoperim cu apă călduță și îl amestecăm puțin. Spălăm orezul în 2-3 ape, până apa rămâne incoloră. Lăsăm orezul în apă până pregătim legumele.
- Tocăm ardeii la cuțit (sau la mașina de carne), dăm morcovul pe răzătoarea mare, tăiem mărunt și gogoșarii copți și curățați, tocăm și ceapa mărunt.
- Punem 250 ml de ulei într-o tigaie, adăugăm imediat și ceapa, sarea și amestecăm. Lăsăm ceapa pe foc timp de 10 minute, până devine sticloasă.
- Procedăm la fel și cu morcovul: punem uleiul rămas într-o tigaie, adăugăm morcovul și îl lăsăm pe foc 15-20 de minute.
- Punem ceapa sotată într-o oală încăpătoare, adăugăm și morcovul sotat. Punem pe foc și amestecăm, adăugăm și piperul (boabe și măcinat), dafinul, pasta de tomate și amestecăm bine.
- După câteva minute pe foc minim, adăugăm gogoșarii pregătiți și amestecăm din nou.
- După 2 minute, adăugăm și ardeii pregătiți, oțetul și amestecăm. Adăugăm și sucul de roșii și lăsăm tocănița pe foc mic pentru 1 oră.
- După 1 oră, adăugăm orezul, amestecăm și mai lăsăm tocănița pe foc încă 30 de minute.
- Gustăm și potrivim tocănița de sare și piper.
- Spălăm bine borcanele, le dăm la cuptorul încins la 150-170 de grade C și le sterilizăm timp de 15-20 de minute. Le scoatem pe rând, câte 4-6 borcane deodată, le umplem cu tocănița
fierbinte și le închidem cu capac. - Le acoperim cu o pătură și le lăsăm 3-7 zile, să se răcească treptat.
Savurați cu poftă! Poftă bună!