Rețetă pas cu pas, în video – Salată orientală cu vinete, gustoasă și aromată – Pentru a pregăti această rețetă aveți nevoie de:
Ingrediente necesare:
- 3 vinete mari (aproximativ 2 kg)
- 5-6 linguri pastă de susan (tahini)
- Ulei (cât să acopere usturoiul; vezi video)
- 1 căpățână usturoi
- 2 lingurițe sare
- Jumătate linguriță piper
- Jumătate linguriță chimion
- Un sfert linguriță sumac
- 50 ml suc de lămâie
- Pătrunjel verde
- 100 g roșii (tăiate cubulețe, fără semințe)
Mod de preparare:
- Punem cățeii de usturoi într-o oală mică (păstrăm 3 căței pentru mai târziu). Acoperim usturoiul cu ulei de măsline și punem pe foc cât se poate de mic pentru 45 de minute.
- Între timp, coacem vinetele și le punem la scurs. Le lăsăm să se răcească complet după care le dăm la frigider pentru 12-24 de ore.
- A doua zi, punem usturoiul confiat pe tocător și îl facem pastă cu lama cuțitului. Dăm pe răzătoare cei 3 căței de usturoi puși deoparte (peste pasta de usturoi), 1 linguriță de sare și pasăm totul cu lama cuțitului. Trebuie să obținem o pastă fină.
- Scoatem vinetele de la frigider și le transferăm pe tocător, peste usturoi. Tocăm vinetele, omogenizând totul foarte bine.
- Transferăm totul într-un bol mai mare, adăugăm 1 linguriță de sare, chimionul, piperul și, opțional, 3 linguri de iaurt. Amestecăm, adăugăm zeama de lămâie și pasta tahini.
- Amestecăm foarte bine după care gustăm o potrivim de sare, zeamă de lămâie etc.
- Transferăm salata pe un platou, punem cubulețele de roșii deasupra, verdeață, sumac și un pic de ulei de măsline (în care a stat usturoiul).
Savurați cu poftă! Poftă bună!