Rețetă pas cu pas, în video – Ciorbă de fasole boabe, gustoasă și sățioasă – Pentru a pregăti această rețetă aveți nevoie de:
Ingrediente necesare:
- 200 g fasole uscată (se lasă la înmuiat peste noapte, se spală și se pune la fiert în 3 ape)
Când se adaugă ultima apă, se vor adăuga și:
- 2 cepe medii
- Un sfert rădăcină țelină
- 3 tije apio (țelină tulpină)
- 4 morcovi medii
- Jumătate linguriță piper boabe
- 1 frunză de dafin
Ingrediente necesare pentru borșul de fasole (pregătirea):
- 2 cepe mari
- 45- felii dintr-o țelină rădăcină (tăiată cubulețe)
- 2-3 tije apio
- 30 ml ulei
- 2 ardei kapia mare
- 2 morcovi medii
- 2 roșii mari
- 500 ml suc de roșii (sau 50 g pastă de tomate)
- 1 linguriță sare
- 1 linguriță boia de ardei
- Jumătate linguriță piper măcinat
- 1 legătură leuștean verde
- 1 legătură pătrunjel verde
- 1-2 bucăți pătrunjel rădăcină
- 1 crenguță de cimbru
- 500 ml – 1 L borș acru
- 1,2 L apă (în funcție de oala și cantitatea dorită)
Mod de preparare:
- Fierbem fasolea în 3 ape. În ultima apă punem și legumele tocate grosier: tijele de apio, pătrunjelul rădăcină, ceapa întreagă, morcovii și rădăcina de țelină.
- Punem și piperul boabe și dafinul. Fierbem totul pe foc mediu cel puțin 45 de minute.
- După 45 de minute, scoatem toate legumele și lăsăm doar fasolea și zeama. Scurgem fasolea de zeamă.
- Tocăm 2 ardei roșii în cubulețe mici, 2 morcovii medii în feliuțe subțiri, țelina cubulețe mici, pătrunjelul rădăcină și tijele de țelină cubulețe mici. Tocăm mărunt și 2 cepe și 2 roșii în cubulețe mari.
- Punem 30 ml de ulei în oală și adăugăm ceapa. Amestecăm și lăsăm să se caramelizeze 2 minute, după care adăugăm 1 linguriță de sare. Amestecăm și mai lăsăm 2 minute. Procedăm la fel cu toate legumele adăugate treptat în oală: morcovul, pătrunjelul împreună cu țelina rădăcină și tulpinile, ardei roșu (jumătate).
- Punem boiaua și amestecăm repede după care punem și roșiile. Amestecăm și lăsăm totul pe foc 5 minute, după care adăugăm sucul de roșii.
- După încă 5 minute de fiert, punem și fasolea și turnăm și supa de legume în care a fiert fasolea.
- Completăm cu apă, punem crenguța de cimbru, jumătate de legătură de leuștean și de pătrunjel verde (tocate mărunt).
- Adăugăm și ardeiul roșu și fierbem pe foc moderat încă 10 minute.
- După 10 minute, adăugăm borșul treptat, după gust. Adăugăm sare și piper după gust și mai lăsăm ciorba pe foc 5 minute.
- La final adăugăm și verdeața rămasă, tocată mărunt.
Savurați cu poftă! Poftă bună!