Rețetă pas cu pas, în video – Borș aromat de post, de urzici – Pentru a pregăti această rețetă aveți nevoie de:
Ingrediente necesare pentru 4-5 L de borș:
- 500 g urzici proaspete (spălate și curățate bine)
- 100 g morcov
- 100 g rădăcină de țelină
- 1-00 g rădăcină pătrunjel (sau păstârnac)
- 2 cepe medii
- 1 ardei kapia
- 30 g orez
- 1 lingură de sare
- Jumătate linguriță piper
- 1 lingură bulion (sau pastă de roșii)
- 30-40 ml ulei
- 1 legătură pătrunjel verde
- 1 legătură leuștean verde
- 1 legătură ceapă verde
- 1 legătură usturoi verde
- 500 ml borș acru
- 3-4 L apă
Mod de preparare:
- Tocăm ceapa și usturoiul verde. Tocăm mărunt pătrunjelul și leușteanul, punem separat tulpinile tocate și frunzele tocate.
- Punem pe foc o oală. Adăugăm uleiul, ceapa tocată mărunt, 1 lingură rasă de sare și amestecăm.
- Călim 1 minut după care adăugăm morcovul ras.
- Amestecăm, călim 1 minut după care adăugăm țelina rasă, păstârnacul ras și amestecăm.
- Călim maxim 2 minute după care încorporăm pasta de tomate, piperul, orezul și amestecăm bine.
- Mai lăsăm pe foc 2 minute după care adăugăm ceapa și usturoiul verde. Dăm focul spre minim și amestecăm continuu timp de 1 minut, după care încorporăm și tulpinile de pătrunjel și verdeață.
- Adăugăm apă fierbinte (sau caldă), amestecăm și fierbem 15-20 de minute.
- După 15-20 de minute, luăm din zeama din oală și punem peste urzicile din bol (le opărim). Lăsăm urzicile să se opărească timp de 10 minute.
- Între timp, adăugăm și cubulețele de kapia și borșul în oală. Gustăm și potrivim de sare.
- Punem urzicile în borș, împreună cu zeama în care au stat. Amestecăm mai lăsăm pe foc 3 minute.
Savurați cu poftă! Poftă bună!