Ingrediente necesare pentru aluat:

300 g făină
100 g untură
170 g smântână
2 g drojdie
Un praf de sare

Ingrediente necesare pentru umplutura cu mac:

250 g mac măcinat
60 g zahăr
150 ml lapte
Coja rasă de la 2 lămâi
4 linguri miere

Alte ingrediente:

Zahăr pudră vanilat

Ingrediente necesare pentru umplutura de nucă:

125 g miez de nucă măcinat
30 g zahăr
40 ml lapte
Coaja rasă de la 1 lămâie
2 linguri miere

Ingrediente necesare pentru umplutura de castane:

330 piure de castane
Coaja și zeama de la 1 portocală
50 g unt moale
Un pic de scorțișoară

Mod de preparare:

Amestecăm și frământăm ingredientele pentru aluat.

Formăm o bilă pe care o împachetăm în folie și o punem la frigider pentru 30 de minute.

Pentru umplutura de mac, punem pe foc laptele, zahărul, mierea și coaja de lămâie și amestecăm până zahărul se dizolvă de tot.

Luăm amestecul de pe foc și încorporăm și macul. Lăsăm să se răcească sub capac.

Pe suprafața de lucru presărată cu făină, întindem aluatul la o grosime de 2 mm.

De-a lungul marginii de jos, adăugăm umplutura într-o fâșie.

Rulăm o dată după care tăiem de-a lungul ruloului.

Tăiem și ruloul în mici bucățele.

Tapetăm o tavă de copt cu hârtie de copt și transferăm prăjiturele pe ea.

Coacem timp de 13 minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade celsius.

După ce le scoate din cuptor, le și dăm imediat prin zahăr pudră vanilat.

Notă:

Umplutura de nucă se prepară la fel ca umplutura de mac.

În cazul umpluturii de castane, avem grijă cu cantitatea de zeamă de portocală: adăugăm doar cât să obținem un amestec ușor de modelat.

Să le savurați cu poftă! Poftă bună!