Ingrediente necesare pentru blat:

5 ouă
100 g zahăr
70 g făină
1 plic zahăr vanilat
1 linguriță praf de copt
40 g pudră de cacao
50 g griș
140 ml ulei
2 linguri miere
50 ml lapte

Ingrediente necesare pentru crema de frișcă:

400 ml frișcă lichidă
2 linguri zahăr
2 linguri lapte condensat
5 g gelatină
1 lingură apă
Esență de vanilie, după gust

Ingrediente necesare pentru caramel:

200 g zahăr
100 g unt
200 ml frișcă lichidă 30%

Ingrediente necesare pentru decor:

100 g ciocolată
100 ml frișcă lichidă 30%

Mod de preparare:

Începem cu caramelul: caramelizăm zahărul până capătă o culoare aurie.

Luăm de pe foc, adăugăm untul și frișca.

Punem înapoi pe foc și amestecăm până se omogenizează.

Lăsăm să se răcească de tot.

Pentru blat, tapetăm o tavă de 31*31 cm cu hârtie de copt și încingem cuptorul la 200 de grade celsius.

Separăm albușurile de gălbenușuri.

Mixăm gălbenușurile împreună cu zahărul.

Separat, amestecăm făina cu praful de copt, grișul și cu pudra de cacao după care adăugăm acest amestec peste gălbenușuri și amestecăm.

Adăugăm și laptele, mierea și uleiul și amestecăm până la omogenizare.

La final, încorporăm și spuma tare de albușuri.

Transferăm compoziția în tava pregătită și coacem blatul timp de 15 minute sau până trece testul cu scobitoarea.

Pentru crema de frișcă, începem să batem spumă frișca, după care adăugăm și zahărul și continuăm să mixăm.

Adăugăm și gelatina dizolvată într-o lingură de apă caldă, laptele condensat și vanilia și amestecăm până la omogenizare.

Asamblare: tăiem blatul în două, pe lungime.

Peste primul blat întindem jumătate din cantitatea de cremă, peste care întindem cu grijă și caramelul.

Dăm prăjitura la frigider pentru 20 de minute să se întărească caramelul.

Ulterior, peste stratul de caramel întindem uniform crema rămasă și o acoperim cu blatul rămas.

Pentru decor, topim ciocolata cu frișca la bain-marie, amestecând până la omogenizare.

Întindem glazura peste prăjitură.

Dăm prăjitura la frigider peste noapte.

Să o savurați cu poftă! Poftă bună!