Prăjitură de casă cu cremă de vanilie – Prăjitura “Deșteaptă” cu vanilie

Ingrediente necesare pentru foi:

  • 400 g făină
  • 200 g unt ( la temperatura camerei )
  • 150 g zahăr pudră
  • Un praf de sare
  • 2-3 linguri lapte
  • 1 ou

Ingrediente necesare pentru cremă:

  • 600 ml smântână
  • 2 plicuri budincă de vanilie
  • 150 g zahăr tos
  • 500 ml lapte
  • Zeama și coaja rasă de la 1 lămâie

Mod de preparare:

Pentru foi, cernem făina într-un bol. Adăugăm cubulețele de unt, zahărul pudră, un praf de sare, oul și frământăm un aluat omogen. Notă: la nevoie, mai putem adăuga 2-3 linguri de lapte. Trebuie să obținem un aluat ușor de modelat și care nu se rupe.

Învelim aluatul în folie și dăm la frigider pentru minim 30 de minute.

Pentru cremă, fierbem o budincă din lapte, zahăr și praf de budincă. Acoperim suprafața cu folie alimentară și lăsăm să se răcească. Încorporăm smântâna, zeama și coaja de lămâie în budinca rece.

Scoatem aluatul din frigider și-l tăiem în două părți egale. Întindem prima bucată la mărimea tăvii ( 20*30 cm ).

Ungem tava cu unt și o tapetăm cu făină, după care transferăm foaia întinsă în ea. Întindem crema peste foaie și acoperim cu cealaltă bucată de aluat ( întindem la mărimea tăvii ).

Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius și coacem prăjitura timp de 30 de minute. După ce s-a copt și s-a răcorit un pic, o pudrăm cu zahăr pudră.

Savurați cu poftă! Poftă bună!