• Nivel de dificultate: Mediu
  • Timp de pregătire: 90 minute
  • Cantitate: Pentru 4 persoane

Ingrediente necesare:

Pentru aluat:

  • 600 g făină
  • 35 g drojdie
  • 250 ml lapte călduț
  • 4 linguri zahăr
  • 4 gălbenușuri
  • 50 ml esență de rom
  • 80g unt topit
  • coaja rasă de la 1 lămâie
  • puțină sare
  • ulei (pentru prăjire)

Pentru servire: dulceață și zahăr pudră

Mod de preparare:

Activăm drojdia în puțin lapte călduț, cu puțin zahăr.

Frământăm un aluat moale din restul ingredientelor și laptele rămas. Untul se adaugă la final.

Dospim până își dublează volumul, într-un bol acoperit și uns cu ulei, apoi transferăm pe o suprafață de lucru presărată cu făină.

Întindem aluatul cu mâna, la o grosime de un deget. Decupăm rondelele (cu ajutorul unui pahar), acoperim cu un prosop de bucătărie și mai lăsăm la dospit aproximativ 30 minute.

Încălzim uleiul într-o cratiță mai mare. Punem rondelele, cu partea de sus, în ulei, apoi împingem ușor mijlocul gogoșilor.

Acoperim cu un capac și prăjim un minut și jumătate, apoi întoarcem și mai prăjim, fără capac, încă un minut și jumătate.

Uleiul trebuie să fie potrivit de fierbinte, altfel riscăm ca gogoșile să se prăjească prea tare, prea repede; dacă uleiul nu e suficient de fierbinte, să absoarbe uleiul (deși esența de rom ajută la prevenirea acestui lucru).

Scoatem gogoșile din ulei, pe hârtie de bucătărie. Cât sunt încă calde, decorăm cu zahăr pudră și umplem cu dulceață.

Să le savurați cu drag! Poftă bună!