Rețetă pas cu pas, în video – Ghiveci de legume cu vinete, pentru iarnă — Pentru a prepara această rețetă aveți nevoie de:
Ingrediente necesare:
- 4 vinete (aprox. 1,5 kg)
- 2 roșii mari (600 g)
- 2 ardei grași (sau capia, gogoșari)
- 1 căpățână usturoi
- 1 ardei iute
- 4 cepe medii
- 2 morcovi (aprox. 250 g)
- 1 dovlecel (aprox. 300 g)
- 1 legătură mărar
- 1 legătură pătrunjel
- 1 L suc de roșii
- 1 linguriță piper
- 1 linguriță sare
- 150 ml ulei de floarea soarelui
- 50 ml ulei de măsline
Mod de preparare:
- Tăiem vinetele cubulețe. Amestecăm 1 litru de apă cu 1-2 lingură de sare și turnăm peste vinete, acoperim cu o farfurie și lăsăm deoparte.
- Tăiem dovlecelul cubulețe, morcovul cubulețe mai mărunțele, ardeiul cubulețe și tocăm și ceapa; tăiem și roșiile cubulețe, tocăm mărunt și verdeața și usturoiul.
- După 20 de minute în apă, transferăm vinetele într-o strecurătoare.
- Punem o oală pe foc, adăugăm 100 ml de ulei și când se încinge adăugăm vinetele.
- Amestecăm și gătim timp de 15-20 de minute.
- Între timp, punem într-o tigaie uleiul rămas de floarea soarelui și uleiul de măsline. Adăugăm jumătate din usturoi, ardeiul iute, piper și amestecăm 10-15 secunde, după care adăugăm și ceapa.
- Amestecăm, adăugăm sarea și după 3-4 minute adăugăm și morcovul. Amestecăm, lăsăm încă 3-4 minute după care dovlecelul, ardeii și tulpinile de la pătrunjel.
- Amestecăm foarte bine și lăsăm pe foc pentru încă 5 minute.
- După 5 minute, încorporăm și roșiile. După încă 3 minute adăugăm și sucul de roșii și încă un pic de piper.
- Amestecăm și aducem mâncărica până la punctul de fierbere, după care o punem peste vinetele din oală.
- Amestecăm bine, lăsăm mâncărica pe foc pentru încă 15-20 de minute după care adăugăm usturoiul rămas și verdeața.
- Mai lăsăm maxim 5 minute tocănița pe foc, după care o transferăm fierbinte în borcane spălate și sterilizate.
- Le acoperim cu o pătură și le lăsăm să se răcească treptat, timp de 2-3 zile.
Savurați cu poftă! Poftă bună!