Cum prepari acasă celebrul cozonac Panettone – Mult mai bun ca cel din magazine

Un desert de origine italiană, cu fructe confiate și fructe uscate, pregătit îndeosebi de Sărbători… Având originea în orașul Milano, localnicii îl numesc “pan del ton” – în traducere înseamnă “pâine de lux” …

Ingrediente:

  • 500 g făină de grâu
  • 200 g zahăr
  • 4 ouă
  • 3 gălbenușuri
  • 180 g unt
  • 15 g drojdie
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 200 ml apă
  • 150 g stafide
  • 80 g fructe confiate (portocală și lămâie)
  • puțină sare
  • coajă de lămâie după gust

Timpul estimat pregătirii este de aproximativ 7 ore, iar timpul de coacere 45 minute.

Mod de preparare:

Dizolvați 10 g de drojdie într-o cantitate suficientă de apă fierbinte, adăugați aproximativ 150 g de făină și amestecați până obțineți un aluat omogen. Puneți bila de aluat într-un bol și cu ajutorul unui cuțit, faceți o taietură în formă de cruce. Acoperiți cu o folie de plastic și lăsați-l să se odihnească aproximativ o oră, timp în care își va dubla volumul…

De îndată ce aluatul și-a dublat volumul, mai adăugați 150 g de făină, 2 ouă și 5 g de drojdie. Amestecați cu ajutorul mâinilor sau robotului de bucătărie. Atunci când aluatul nu va mai fi lipicios, adăugați 100 g de zahăr și lăsați-l să pătrundă bine. Adăugați 60 g de unt și după ce îl acoperiți, lasați-l la dospit încă 2 ore.

Acum mai adăugați cele 2 ouă, 3 gălbenușuri și 200 g de făină, apoi zahărul rămas și puțină sare. Amestecați bine timp de 8-10 minute, adăugând treptat și restul de unt…

Hidratați stafidele cu apă fierbinte – dacă doriți, puteți folosi și caise confiate. Înlăturați surplusul de apă cu ajutorul unui prosop de bucătărie și adăugați în aluat stafidele, coaja rasă de lămâie, extractul de vanilie și fructele confiate. După amestecare, lăsați aluatul la dospit alte 2-3 ore, până își va dubla volumul.

Puneți aluatul dospit în tava de copt călduță, faceți o tăietură în formă de cruce, despăturiți colțurile și puneți sub ele o bucățică de unt. Împăturiți colțurile și coaceți la cuptorul preîncălzit la 180 grade, timp de aproximativ 45 minute, pe partea inferioară.

După coacere, puneți-l într-o cratiță care îl depășește ca înălțime și lățime, astfel nu își va pierde forma după răcire. Lăsați-l minim 6-8 ore, după care îl puteți scoate și închide într-un pachet de plastic.

Îl puteți orna cu zahăr pudră. Dacă doriți să pregătiți un Panettone cu ciocolată, este destul să înlocuiți fructele confiate cu bucăți de ciocolată.

Poftă bună!

Mici secrete:

Temperatura ingredientelor. Toate ingredientele trebuie să aibă temperature camerei, inclusiv untul, care trebuie să aibă o consistență moale, însă nu lichidă. Ouăle se scot de la frigider cu minim o oră înainte de folosire…

Făina. Mereu utilizați ingrediente proaspete și de calitate superioară. Dacă aveți posibilitatea, folosiți făină de grâu de cea mai bună calitate, pentru cozonaci și prăjituri…

Nu vă grăbiți. Timpul de creștere al aluatului este foarte important…

Frământatul. Pentru a vă ușura munca, vă recomandăm să folosiți un robot de bucătărie pentru prepararea aluatului. De reținut că aluatul nostru trebuie preparat la turații minime. Timpul primei mixări nu trebuie să depășească 25 de minute. Aluatul este gata atunci când observați bule de aer pe suprafața acestuia.

Drojdia. Preferabil să folosiți drojdie proaspătă bine fermentată (matură). Nu utilizați o cantitate mai mare decât cea menționată în rețetă. Veți avea impresia că aluatul este mai ușor de lucrat, însă după coacere cozonacul nu își va păstra forma, aroma și se va usca mult mai repede. Lăsați aluatul la odihnit la o temperatură de 26-28 grade…

Arome. Folosiți doar produse naturale – extractul de vanilie în combinație cu coaja de lămâie și fructele confiate sunt mai mult decât perfecte!

Folosiți un termometru de bucătărie. Cozonacul Panettone este gata atunci când are temperatura interioară de 92 grade.