Ingrediente:
- 1 litru de lapte
- 8-10 ouă (8 mari sau 10 mici)
- 450 grame zahăr
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 2 lingurite esență de rom
- 2 lingurițe esență de vanilie
Mod de preparare:
Adăugăm 250 grame de zahăr și 50 ml apă într-un vas înalt și încăpător. Punem pe aragaz, la foc mediu, până se caramelizează…
Când este gata, răsuciți vasul ușor, pentru a tapeta pereții cu zahărul caramelizat.
Atenție! Când este fierbinte, zahărul caramelizat este mai periculos decât uleiul!
Apa ajută zahărul să nu se ardă și să se caramelizeze frumos…
În continuare, mixăm bine ouăle cu restul de zahăr și zahărul vanilat, apoi turnăm laptele călduț, amestecat cu cele 2 esențe.
Turnăm compoziția obținută în vasul cu zahăr caramelizat și așteptăm 5 minute să se răcească… Adăugăm apoi totul într-o tavă mai înaltă, cu apă, și băgăm la cuptorul preîncălzit la 170 grade Celsius, timp de 60 minute sau până când este frumos rumenită la suprafață…
Când este gata, închidem cuptorul și lăsăm crema să se răcească în cuptor, apoi o dăm la frigider pentru cel puțin 2 ore…
Să o savurați cu drag! Poftă bună!
Rețetă preluată cu acord expres, de pe blogul Retete a la Miki