Brioșe parfumate și aerate – Rețetă poloneză cu fructe uscate și nuci crocante

Astăzi vă propunem o rețetă tradițional poloneză de brioșe pufoase, ce au note uimitoare de fructe și nuci crocante și un gust senzațional.

Ingrediente:

  • 500 g făină de grâu
  • 12 g drojdie
  • 100 g margarină
  • 4 ouă
  • 130 g zahăr tos
  • 1,5 pahare de frișcă
  • 4 linguri suc de lămâie
  • 100 g nuci
  • 50 g afine
  • 50 g stafide
  • 50 g fructe uscate

Mod de preparare:

  • Într-un bol adânc se cerne făina, se adaugă drojdia și o lingură de zahăr și se amestecă bine.
  • Frișca se toarnă într-o cratiță, se pune pe foc mic și se încălzește puțin.
  • Peste frișca caldă se adaugă margarina, zahărul rămas și sucul de lămâie și se amestecă.
  • La amestecul de făină se adaugă gălbenușurile și amestecul de frișcă cu zahăr și, cu ajutorul unei spatule sau linguri de lemn,
    se omogenizează compoziția.
  • În aluatul rezultat se adaugă nucile, fructele confiate și afinele și se amestecă bine.
  • Se acoperă aluatul cu un prosop curat și uscat și se lasă să crească, la temperatura camerei, timp de 1 – 2 ore.
  • Când aluatul se dublează în volum, se transferă în forme de brioșe tapetate cu hârtie de copt și unse cu unt.
  • Se dau brioșele la cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius, pentru aproximativ 40 de minute.
  • Când acestea sunt gata, se scot din cuptor și se decorează după gust (fie presărați zahăr pudră, nuci măcinate, scorțișoară, fie le glazurați și adăugați mici bucățele de fructe confiate etc. )

Să le savurați cu drag – Poftă bună!