Rețetă pas cu pas, în video – Ciorbă de burtă gustoasă și savuroasă – Pentru a pregăti această rețetă aveți nevoie de:
Ingrediente necesare:
- 1,5 kg oase vită (articulații, oase cu măduvă, coaste cu ceva cărniță)
- 1 kg burtă (preferabil prefiartă)
- 1 kg smântână
- 7 gălbenușuri
- 50 ml oțet (sau după gust)
- 4 morcovi
- 1 pătrunjel rădăcină (sau pătrunjel verde la final pentru aromă)
- 3-4 cepe
- Jumătate țelină rădăcină
- 2 tije țelină tulpină (apio)
- 4-5 căței de usturoi
- 1 linguriță piper boabe
- 3 frunze de dafin
- Sare după gust
- Feliuțe de gogoșar la oțet, 1 morcov ras călit într-un pic de ulei (se pune la final)
Mod de preparare:
- Într-o oală cu apă rece punem la fiert oasele care au stat 20 de minute în apă cu 3 linguri de oțet.
- Fierbem oasele timp de câteva minute, după care scurgem totul și spălăm bine oasele.
- Tăiem legumele în bucăți mari: morcovul, rădăcina de țelină, tulpinile de țelină.
- Într-o oală mare punem oasele bine curățate, burta prefiartă, morcovul, țelina rădăcină și tulpină, ceapa, boabele de piper, dafinul și 7 L de apă.
- Pentru dres, amestecăm smântâna cu gălbenușurile. Încorporăm și jumătate din cantitatea de oțet și acoperim bolul cu capac. Lăsăm deoparte.
- Dăm usturoiul prin răzătoarea mică și îl amestecăm cu 2 linguri de oțet.
- După ce au fiert toate, burta este moale și carnea se desprinde de os, separăm și strecurăm zeama.
- Tăiem burta fâșii subțiri, la fel și carnea.
- Punem zeama pe foc și când fierbe ușor (pe foc mic) luăm din ea și punem în amestecul de smântână, treptat.
- Punem și peste usturoi. Cele două compoziții trebuie să ajungă aproape de temperatura supei.
- Punem amestecul de usturoi în amestecul de smântână. Punem în supă carnea și burta și încorporăm dresul în supă, treptat. Folosim o strecurătoare ca usturoiul să nu ajungă în zeamă.
- Gustăm ciorba și o potrivim de sare, piper, oțet.
- Lăsăm ciorba pe foc până apar mici bule pe marginea oalei, după care oprim focul.
- La final adăugăm fâșiile de gogoșar și morcovul (ras și tras la tigaie în ulei).
Savurați cu poftă! Poftă bună!