Tort de Poveste – Tort “de povestit” celor dragi!

Aveți nevoie de:

Pentru blat:

  • 285 grame ( câte 95 grame pentru fiecare blat) făină
  • 105 grame (35 grame pentru fiecare blat) amidon de porumb
  • 1,5 linguriţe (1/2 linguriţă pentru fiecare blat) bicarbonat de sodiu
  • 1,5 linguriţe (1/2 linguriţă pentru fiecare blat) sare de lămâie
  • 3 ouă (un ou pentru fiecare blat)
  • 300 grame zahăr ( câte 100 grame pentru fiecare blat)
  • smântână de 15-20 % grăsime ( câte 100 grame pentru fiecare blat)
  • 15 grame gelatină
  • 100 grame apă
  • 200 ml frişcă 30% grăsime
  • 200 grame zahăr pudră

Pentru crema fiartă:

  • 40 ml apă
  • sare de lămâie
  • 130 grame zahăr
  • 80 grame albuş de ou
  • 8 grame zahăr vanilat

Pentru glazura de ciocolată:

  • 100 grame ciocolată neagră
  • 80 ml frişcă 15%

Pentru flori:

  • 2/3 pahar de zahăr
  • 2 pahare apă
  • 3 mere
  • colorant alimentar

Cum se prepară această rețetă?

  1. Cernem într-un bol 95 grame de făină.
  2. Adăugăm 35 g de amidon de porumb, jumătate de linguriţă de bicarbonat şi jumătate linguriţă de sare de lămâie. Amestecăm bine.
  3. Într-un alt bol, spargem un ou. Îl mixăm cu 100 grame de zahăr.
  4. Se mixează până obţinem o spumă densă.
  5. Adăugăm smântâna şi iarăşi amestecăm.
  6. Adăugăm făină în catităţi mici.
  7. La final, adăugăm 60 grame mac.
  8. Amestecăm bine.
  9. Turnăm aluatul întro formă cu diametrul de 21 cm, acoperită cu hârtie de copt.
  10. Se coace la temperatura de 180 grade, timp de 20 minute.
  11. Blatul copt se scoate din formă şi se lasă se se răcească pe grill.
  12. Procedăm la fel cu încă 2 blaturi, doar că în loc de mac adăugăm prune uscate şi stafide.

Pregătim siropul:

  1. Într-o oală adăugăm zahăr şi apă şi fierbem la foc mic.
  2. După ce se răceşte adăugăm 50 grame de lichior.

Pregătim crema:

  1. Turnăm peste 50 grame de gelatină, 100 grame apă.
  2. Într-un bol amestecăm 200 ml frişca rece, smântâna şi zahăr pudră.
  3. Topim gelatina la foc mic si o adăugăm peste cremă.
  4. Primul blat va fi cel cu prune, tapetat cu sirop de zahăr. Turnăm peste el jumătate din crema obținută .
  5. Următorul strat va fi blatul din mac. Adăugăm toată crema.
  6. Tapetăm cu sirop de zahăr blatul cu stafide şi il așezăm pe deasupra cu partea tăiată în jos.
  7. Acoperim cu o folie alimentară si se lasă la frigider 6 ore.

Pregătim crema fiartă pentru decor.

  1. Într-o oală turnăm 40 ml apă, un pic de sare de lămâie şi 130 grame de zahăr.
  2. Când temperatura ajunge la 100 grade, mixăm 80 grame albuş de ou cu zahăr vanilat până obţinem o spumă densă.
  3. La temperatura de 120 grade turnăm siropul obţinut peste albuş.
  4. Amestecăm la început la viteză mică apoi mărim treptat viteza până obţinem o cremă care îşi păstrează forma.
  5. Cu crema obţinută tapetăm tortul pe deasupra şi pe margini.

Pregătim glazura de ciocolată.

  1. Într-un bol uscat mărunţim 100 grame ciocolată neagră şi adăugăm 100 ml frişca rece.
  2. Încălzim în cuptorul cu microunde, amestecând permanent, până se topeşte ciocolata.
  3. Punem glazura într-o pungă de patiserie decorăm tortul.

Facem trandafiri din mere.

  1. Într-o oala, turnăm 80 g zahăr şi un pahar cu apă. Punem siropul de zahăr la foc mediu.
  2. Tăiem merele în felii foarte subţiri.
  3. Adăugaţi colorant alimentar în siropul de zahăr.
  4. Scufundăm feliile de măr în sirop una câte una.
  5. Le fierbem 2-3 minute.
  6. Formăm din feliile de mere trandafiri.
  7. Pentru frunze, procedăm exact la fel, doar adăugăm colorant alimentar verde.

Poftă bună!