Cușma lui Guguță – Rețetă moldovenească, delicios de bună

Ingrediente:

  • 250 g unt
  • 450 g făină de grâu
  • 900 g smântână
  • 1/2 linguriță praf de copt
  • 100 ml apă
  • 320 g zahăr
  • 1 kg mere
  • 1/2 linguriță suc de lămâie
  • sare
  • 10 g vanilie
  • miez de nucă

Mod de preparare:

1. Curățați merele de miez și tăiați fructele în bucăți mici. Într-o oală, adăugați 100 ml de apă, 3 linguri de zahăr și merele tăiate bucățele. Fierbeți până când merele au devenit moi. Adăugați sucul de lămâie.

2. Se amestecă făina cu sarea, untul răcit și praful de copt. Așezați totul într-un vas. Adăugați 200 de grame de smântână și frământați un aluat moale și omogen. Înfășurați totul într-o folie de plastic și lăsați-l în frigider timp de 60 de minute.

3. Împărțiți aluatul în 15 bucăți egale. Întindeți o bucată de aluat într-o foaie subțire de 40 x 10 cm. Distribuiți uniform umplutura pe aluat, înfășurați-o și prindeți marginile. Repetați acest lucru cu fiecare bucată de aluat.

4. Acoperiți o tavă cu hârtie de copt, așezați tuburile pe deasupra apoi coaceți în cuptorul preîncălzit la temperatura de 180 de grade Celsius. Coaceți până când fundul și marginile sunt ușor de rumenite.

5. Se amestecă 700 g smântână cu 250 g zahăr și vanilie. Bateți până la dizolvarea zahărului.

6. Pentru a forma prăjitura: așezați 5 tuburi pe un platou, tapetați cu cremă, apoi așezați 4 tuburi și iarăși tapetați cu cremă, pe urmă 3 tuburi și cremă, iar la final, 1 tub și cremă. Se ține la frigider 3-4 ore.

7. Tăiați părțile laterale pentru a face tortul să arate mai deosebit. La final, decorați cu miez de nucă. Puteți să decorați cu ciocolată, cacao sau fructe confiate. Rămâne doar să vă bucurați de această creație dulce și să o serviți cu prietenii!