Cremeș cu foietaj de casă – Rețetă pas cu pas

Ingrediente necesare pentru blat:

  • 2 gălbenușuri
  • 250 g untură
  • 2 linguri de iaurt
  • 120 g făină
  • sare
  • apă rece
  • 450 g făină
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu

Ingrediente pentru cremă:

  • 500 ml lapte
  • 160 g zahăr
  • 3 ouă
  • 30 g amidon
  • 1 lingură unt
  • 50 g făină
  • esență de vanilie

Mod de preparare:

1. Pentru început, pregătim foile. Într-un bol adânc amestecăm toate ingredientele în afară de 120 de grame de făină și 250 g untură. Frământăm până obținem un aluat moale, omogen și nelipicios. Dacă aluatul a ieșit prea uscat, mai adăugați apă rece. Aluatul obținut îl punem într-o pungă și îl ținem la frigider 30 de minute.

2. Înrtr-un bol separat, amestecăm 120 de grame de făină cu 250 de grame de untură. Aluatul obținut îl punem într-o pungă și îl ținem la frigider 30 de minute.

3. După acest interval de timp, întindem aluatul cu ou într-o foaie subțire. Aluatul cu untură îl împărțim în 3 părți egale. Se întinde o parte într-o foaie subțire și o adăugăm pe deasupra aluatului cu ou. Pliem marginile de la stanga la dreapta apoi de sus în jos ( ca pe o carte ). Punem aluatul rezultat la frigider pentru 30 de minute, apoi în întindem într-o foaie subțire. Repetăm aceeași procedură de 2 ori. Aluatul obținut la final se pune la frigider pentru 1-2 ore.

4. După acest interval de timp, întindem o jumătate de aluat într-o foaie subțire. Cu ajutorul unei furculițe, înțepăm aluatul. Coacem în cuptorul preîncălzit la temperatura de 190 de grade Celsius, până se rumenește frumos. Procedăm la fel cu a doua jumătate de aluat.

5. Pentru cremă, batem cu ajutorul unui mixer 3 ouă. Adăugăm zahărul și amestecăm foarte bine. Treptat, adăugăm făina. Într-un bol separat, amestecăm 100 ml de lapte cu amidon. Laptele rămas îl încălzim la foc mic. Adăugăm esența de vanilie pe urmă turnăm amestecul obținut peste crema de ouă. Amestecăm foarte bine până la omogenizare.

6. Punem crema obținută pe foc și amestecăm energic. Adăugăm laptele amestecat cu amidon și fierbem la foc mic până obținem o cremă densă și omogenă. La final, luăm crema de pe foc și adăugăm untul bătut cu un mixer.

7. Pentru a forma prăjitura, tapetăm o foaie cu crema obțiută, iar pe deasupra adăugăm a doua foaie. Decorăm cu zahăr pudră și ținem la frigider 2-3 ore.

Poftă bună!