Aveți nevoie de:

Aluatul lichid:

  • 50 ml lapte
  • 3 linguri zahăr
  • 25 g drojdie uscată
  • 1 lingură făină

Pentru aluat:

  • 650-700 g făină
  • 150 g zahăr
  • 1 g vanilie
  • 2 ouă
  • 130 g unt
  • 1 lingură votcă
  • 1/4 linguriţă coriţă
  • 1/3 linguriţă sare
  • 100 g stafide

Glazură de ciocolată:

  • 200 g ciocolată albă
  • 30 ml frişcă

Glazură de zahăr

  • 100 g zahăr pudră
  • 1 linguriţă gelatină
  • 4 linguri apă ( 2 pentru gelatin, 2 pentru zahăr pudră)

Mod de pregătire:

Pregătim aluatul lichid:

  1. Turnăm într-un bol 250 ml de lapte cald.
  2. Adăugăm 3 linguri de zahăr, 25 g drojdie uscată, o lingură de făină şi amestecăm.
  3. Se lasă la loc cald timp de 60 de minute.
  4. Amestecăm 150 g zahăr cu vanilie.
  5. Turnăm zahărul într-un bol şi adăugăm 130 g unt moale.
  6. Adăugăm 2 ouă.
  7. Amestecăm bine.
  8. Adăugăm o lingură de votcă, un pic de scorţişoară, 1/3 linguriţă sare şi amestecăm.
  9. Amestecăm compoziția de ouă cu aluatul lichid pregătit anterior.
  10. Adăugăm făina cernută și amestecăm aluatul.
  11. La 100 g de stafide adăugăm o lingură de făină şi amestecăm.
  12. Adăugăm stafidele în aluat și amestecăm.
  13. Acoperim, şi lăsăm la loc călduţ să se mărească în volum, pentru 1-2 ore.
  14. După 2 ore, împărţim aluatul în forme speciale.
  15. Lăsăm aluatul să se măreasca în volum în forme.
  16. După ce au crescut, coacem în cuptorul preîncălzit la 180 grade.
  17. După 15 minute, când s-au rumenit un pic, le acoperim cu folie de aluminiu şi mai coacem 15-30 minute.
  18. Scoatem cozonacii din forme și îi lăsăm să se răcească.

Pregătim glazura din ciocolată:

  1. Într-un vas termorezistent, mărunţim ciocolata, adăugăm frişca şi topim pe baie de aburi.
  2. Dacă crema e prea consistentă, mai adăugăm frişcă.
  3. Turnăm glazura peste cozonaci cât timp este fierbinte.
  4. Înfrumuseţăm cu bombonele speciale pentru decor.

Poftă mare!