Sirop din muguri de brad – Acest sirop nu ar trebui să lipsească din nici o casă (datorită efectelor sale benefice)

Este recomandat in tratarea unor afectiuni precum: astmul bronsic, bronsita cronica, laringita, faringita, tuse, amigdalita, gripa, raceala, alergii. Este eficient pentru dezinfectarea cavitatii bucale. Poate fi folosit si de persoanele anemice sau care sufera de migrene. Este un tonic ideal pentru elevii/studentii care urmeaza sa sustina o sesiune de examene…

Se recolteaza mugurii de brad in faza cand au crescut de 3-5 cm.

Se culeg aproximativ 2 kg muguri.

Se trec printr-un jet de apa, apoi se pun intr-un vas emailat mai mare…

Se acopera cu apa, aprox. 5-6 litri, apoi se lasa la macerat 3 zile…

Vasul trebuie sa fie acoperit si pus la loc racoros, dar nu la frigider!

Dupa 3 zile, se strecoara zeama printr-un tifon. Se pune zeama intr-un vas si se adauga zaharul.

La un litru de lichid se adauga 1 kg zahar. Se tine la foc moale pana se topeste zaharul, apoi se mareste focul.

Se adauga la fiert o lamaie taiata felii… Se fierbe aprox. 30 minute, pana lichidul se leaga bine…

Se ia de pe foc, se scot bucatile de lamaie, apoi se toarna in sticle care se inchid ermetic.

Sticlele se pun in paturi pana a doua zi, cand s-au racit complet…

Se pastreaza la loc uscat si racoros…

Pentru cine doreste sa folosesca siropul doar ca medicament, se recomanda ca din mugurii culesi sa prepare un decoct astfel:

Mugurii spalati se toaca marunt si se pun la fiert in apa. La un kg muguri, se pun 3 litri apa.

Se fierb acoperit, in clocot, timp de 10-15 minute. Dupa fierbere, se strecoara prin tifon…

La un kg de decoct se adauga 1 kg miere de albine, de preferat miere de faneata sau de tei si 10 grame de extract moale de propolis.

Se amesteca bine pentru omogenizare.

Siropul se incalzeste, fara sa se fiarba, pana ajunge la temperatura de 40-50 grade.

Cald, se toarna in sticle si se pastreaza in camera racoroasa…

Sa il folositi cu drag!

Rețetă preluată cu acord expres, de la dna. Margareta Cismasiu