Magiun de prune – Ne bucurăm de roadele toamnei și oprim câte puțin din aroma lor pentru iarnă…

La noi, la Ineu, facutul plimezului, adica al magiunului de prune, e o adevarata sarbatoare… Ne bucuram de roadele toamnei si oprim cate putin din aroma lor pentru iarna… Aici, fiertul prunelor se transforma in veselie si buna dispozitie…

Vecinii se grupeaza cate 2-3 la un loc, isi culeg prunele si fac impreuna magiunul. Se fierbe in caldari mari, de 40-50 litri, la groapa… Cam asa arata groapa cu caldarea de fiert…

Focul trebuie sa fie domol, astfel ca magiunul sa fiarba incet… Fiertul dureaza si cate 10-12 ore… Si cum trebuie amestecat in permanenta in el, sa nu se prinda, toata lumea sare in ajutor si totul se transforma intr-o veselie. Se canta, se spun glume, bancuri, povestiri…

Dar, pentru a iesi plimezul bun, trebuie sa vina babalugile sa joace .Sunt nelipsite de la plimez. Barbatii, baietii, se costumeaza si vin seara, sa joace fetele ca sa iasa plimezul bun…

Am povestit cam mult, dar nu, nu am uitat esentialul, adica cum se face magunul de prune… Iata reteta…

Se aleg prune bine coapte, se spala, se scurg si se scot samburii… Se pun in caldare si se tin pe foc mic pana incep sa fiarba, pana se inmoaie… Se fierb in continuare, amestecand continuu, sa nu se prinda… Se fierb pana se leaga cat trebuie…

Se verifica daca este legat, ca la orice gem… Magiunul trebuie sa fie foarte bine legat, ca sa nu mucegaiasca peste iarna…

Se toarna cald in borcane sterilizate. Borcanele, desfacute, se pun in gura cuptorului, la cald, pentru a forma deasupra o crusta care va proteja magiunul. Cand sunt reci, se leaga cu hartie pergament si se depoziteaza in camara…

Sa il savurati cu drag! Pofta buna!

Rețetă preluată cu acord expres, de la dna. Margareta Cismasiu