Ghiveci de legume pentru iarnă – Este grozav să poți avea la un loc, iarna, toată savoarea legumelor proaspete

Am profitat de acest sezon in care abunda legumele si fructele si am facut un ghiveci de legume gustos, pentru iarna… Chiar daca ghiveciul pare o mancare banala, foarte comuna, pentru iarna este grozav sa poti avea la un loc toata savoarea legumelor…

Ingrediente:

2 kg ceapa
4 kg vinete si dovlecei
3 kg ardei
4 kg rosii
un pumn de catei de usturoi
1 litru de ulei
1 kg morcovi
2 legaturi de patrunjel verde
sare, piper

Mod de preparare:

Se pregatesc legumele. Ceapa se curata si se taie pestisori, vinetele se curata partial de coaja si se taie cuburi, dovleceii se curata de coaja si se taie cuburi, ardeii se curata de cotoare si se taie fasii, rosiile se decojesc si se taie rondele, morcovii se curata si se taie rondele, usturoiul se curata de coaja si se toaca marunt, patrunjelul verde se toaca marunt…

Intr-un vas mare, se pun legumele in urmatoarea ordine: ceapa, morcovi, usturoi, vinete, dovlecei, usturoi, rosii, usturoi, ardei, ulei

Se pune vasul la foc mic, sa fiarba incet… Pe cat posibil, nu se amesteca in ghiveci (pentru a nu se zdrobi legumele).

Se potriveste de sare si piper. Se fierbe pana sunt moi legumele.S e adauga patrunjelul verde tocat marunt si se ia de pe foc…

Cu o lingura, se pune ghiveciul in borcane si se inchid ermetic. Se tin in pături, pana se raceste complet, apoi se depoziteaza in camara…

Savurati cu pofta! Pofta buna!

Rețetă preluată cu acord expres, de la dna. Margareta Cismasiu